🎄 LET OP: vandaag is de laatste dag dat je je kaarten voor De Grote Kerstkaartenactie kan opsturen! Lees meer
Lettergrootte

Zomereenzaamheid: dat til je niet over de zomer heen

Blog
11-8-2023
Leestijd: ongeveer 3 min

De zomer is terug, heerlijk toch? Lekker lang buiten zitten, genieten van samen leuke dingen doen. Maar niet voor iedereen is het een vrolijke tijd. Veel ouderen zitten alleen thuis, terwijl vrienden, familie en naasten op vakantie zijn. En dat is niet alles: ook veel clubs stoppen in de zomer en het verenigingsleven staat nagenoeg stil. Dan kan zomereenzaamheid op de loer liggen… En dat kunnen we niet over de zomer heen tillen. Wacht niet tot september, lees nu verder. Want het is een groot probleem, maar we kunnen er samen wel iets aan doen.

Zomereenzaamheid onder ouderen
Het Ouderenpanel van het Ouderenfonds geeft aan maar liefst ongeveer een derde minder sociaal contact te hebben in de zomer. Familie of vrienden zijn op vakantie, maar het wekelijkse praatje met de bakker kan ook anders gaan dan verwacht. Dit contactmoment gaat ineens niet door. Op de deur hangt een briefje: ‘Gesloten i.v.m. vakantie’. Het gebrek aan brood is jammer, maar te overzien. Het gebrek aan het praatje is veel vervelender. Vooral omdat de bakker niet als enige dicht is. Ook de sportvereniging, het koor, de breiclub of de kantine zijn ineens gesloten. Naast de spontane praatjes vallen ook vaste contactmomenten vaak weg in de zomer.

Met extreem warm weer versterkt het gevoel van isolement nog eens extra. Mensen en ook zeker ouderen worden geadviseerd binnen te zitten in de koelte. Bij navraag bij ons panel blijkt dat 39% zich geïsoleerd of afgesloten van de buitenwereld voelde door de hitte. Dit geldt met name voor mensen van 85 jaar of ouder. Terwijl de meest koele plekken vaak ook ontmoetingsplekken zijn, zoals bibliotheken, kerken of sportkantines.

Niet alleen is eenzaamheid een probleem voor de mentale gezondheid, het is ook slecht voor de fysieke gezondheid. Wist je dat chronische eenzaamheid even slecht voor je is als roken? Gelukkig zijn er veel initiatieven om te zorgen dat ouderen in de zomer wél in contact kunnen blijven met elkaar.

Onze activiteiten in de zomer
Het Ouderenfonds organiseert de hele zomer stranduitjes, zodat ouderen samen kunnen uitwaaien en herinneringen ophalen op het strand. Ook De Derde Helft van het Ouderenfonds heeft geen zomerstop. Omdat de activiteiten van de Derde Helft door senioren zelf worden georganiseerd, gaan de meeste activiteiten in de zomer gewoon door.

‘We hebben het zo opgezet dat we 52 weken per jaar trainen, er is dus geen zomerstop want de doelgroep is in principe toch niet gebonden aan schoolvakanties’, vertelt Jaap Bos van KV Noordenveld.

Ook meerdere OldStars teams houden geen zomerstop. Is de trainer op vakantie, dan spreken de teams vaak met elkaar af om iets leuks te doen op het tijdstip van de training. Denk aan een mooie fiets- of wandeltocht. Zo genieten zij ook in de zomer van elkaars gezelschap.

OldStars Hockey

Meer initiatieven
En er is meer te doen. Stichting OOPOEH koppelt door heel Nederland honden van mensen aan senioren. Zo komen ouderen in de zomer meer buiten en maken ze tijdens het wandelen vaak contact met andere hondeneigenaren. Stichting met je Hart zet zich ook in tegen zomereenzaamheid en organiseert ontmoetingen tussen ouderen. De Zonnebloem trekt er ook regelmatig op uit met ouderen en mensen met een beperking in de zomer. Dus hoewel je een paar weken geen brood kan halen bij je favoriete bakker, zijn er gelukkig andere mogelijkheden voor contactmomenten.

Weg met de zomerstop?

De uitspraken ‘dat komt na de vakantie wel’ of ‘in september zijn we weer open’ kennen we allemaal. Maar waarom houden we juist niet de buurthuizen, sportkantines en andere plekken waar senioren samenkomen open in de zomer? Laten we samen kijken naar wat er wel kan.

Kan het geregeld worden, laat activiteiten dan doorgaan in de zomer. Misschien met een andere invulling. Of ga een weekje minder lang dicht. Want elke ontmoeting telt, juist in de zomer!

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: