Tekst formaat

‘Weken tot maanden wachten’ Ouderen willen meer contact

Maak een klein gebaar in de Week tegen Eenzaamheid

Amersfoort, donderdag 28 september – Uit het Nationaal Ouderenonderzoek van het Ouderenfonds, in samenwerking met Bureauvijftig, komt naar voren dat een derde van de ondervraagde ouderen graag meer contact wil met anderen. Bij 85-plussers is dit zelfs meer dan de helft (56%). Het Nationaal Ouderenfonds wil mensen daarom in de Week tegen Eenzaamheid stimuleren om een klein gebaar te maken, zodat zoveel mogelijk ouderen zich gezien en gehoord voelen. Daarom organiseren ze samen als klein gebaar ijsfeestjes door het hele land met het merk Hertog in woonzorgcentra, omdat een klein gebaar telt.

Van de 3,53 miljoen senioren boven de 65 jaar voelt maar liefst 49% zich eenzaam (CBS, Movisie). Uit het Nationaal Ouderenonderzoek blijken een verminderde mobiliteit en gezondheidsproblemen drempels voor (meer) sociaal contact. Ook vinden senioren het soms spannend om contacten aan te gaan, of weten ze niet hoe ze dit kunnen aanpakken. Ook het gebrek aan tijd blijkt een drempel. “De mensen die ik ken zijn heel druk met het eigen gezin, met kinderen en kleinkinderen. Het duurt soms weken, zo niet maanden, voor een afspraak kan worden gemaakt”, aldus een respondent.

Meer contact met kleinkinderen

Uit het Nationaal Ouderenonderzoek blijkt dat bijna 50% van de puberende kleinkinderen hun opa of oma minder dan eens per maand tot nooit zien. Gemiddeld wil 27% van de ouderen graag meer contact met hun kleinkinderen. Bij 85-plussers is dit zelfs 49%. De meest genoemde drempels zijn dat kleinkinderen te ver weg wonen, of te weinig tijd hebben. Wat vaker bellen zou voor 36% van de ouderen een goede manier zijn om vaker contact te hebben.

Een klein gebaar telt

Elk gebaar, hoe klein ook, telt in de aanpak tegen eenzaamheid. In het Nationaal Ouderen- onderzoek gaf een derde van de ouderen die graag meer contact willen aan dat het zou helpen als zij ergens voor worden uitgenodigd. “Mijn buurvrouw vertelde heel enthousiast over haar wekelijkse wandelclub. Ik was heel blij toen ze me mee vroeg en zei meteen ja. Heel fijn om samen met haar daar voor de eerste keer naar toe te gaan. Ik ga nu elke week met veel plezier wandelen en heb veel leuke nieuwe contacten opgedaan,” vertelt een respondent.          

IJsfeestjes door heel het land

Om zelf ook een klein gebaar te maken en ouderen tijdens de Week tegen Eenzaamheid te ondersteunen, organiseert Hertog in samenwerking met het Ouderenfonds een heus Hertog ijsfeestje bij twaalf woonzorgcentra in het hele land. Hertog staat voor samenzijn en zet zich al jaren in voor families en ouderen in Nederland. Kirsten Vermeer, Brand Manager Hertog: “Wij nodigen ouderen en hun familie en vrienden uit in diverse woonzorgcentra om gezellig samen te komen, een ijsje te eten en te genieten van livemuziek. We hebben een ijsje meegenomen dat perfect bij de feestelijke setting past: Hertog IJssalon Feestje. Een heerlijke Hertog IJssalon met aardbeien, marshmallow-ijs en gekleurde chocoladeconfetti. Natuurlijk willen we bovenal een gezellig en waardevol moment samen creëren”.

De Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vindt plaats van 28 september t/m 4 oktober 2023. In deze week roept het Nationaal Ouderenfonds mensen op om een klein gebaar te maken: iemand ergens mee naartoe nemen, samen een film kijken, via WhatsApp foto’s delen over de dagelijkse dingen. Kom ook op ideeën met het gratis inspiratieboekje ‘Kleine gebaren’, met daarin: kleine gebaren die iedereen direct kan doen, vele kortings- en winacties. Kijk bijvoorbeeld film met 50% korting, maak kans op een D.E. koffiepakket, een Hertog IJspakket en een recept van tv-kok Danny Jansen van Zoals Alleen Oma dat Kan. Op 6 oktober, Nationale Ouderendag, wordt bekend gemaakt hoeveel gebaren er zijn gemaakt.

Het Nationaal Ouderenonderzoek (september 2023) is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en Bureauvijftig en werd uitgevoerd onder de leden van het Ouderenpanel, het Nationale 50Plus Panel en het Netpanel van Ruigrok. De steekproef van 1.045 Nederlanders van 55 jaar en ouder is representatief op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: