‘Weken tot maanden wachten’ Ouderen willen meer contact
Maak een klein gebaar in de Week tegen Eenzaamheid
Amersfoort, donderdag 28 september – Uit het Nationaal Ouderenonderzoek van het Ouderenfonds, in samenwerking met Bureauvijftig, komt naar voren dat een derde van de ondervraagde ouderen graag meer contact wil met anderen. Bij 85-plussers is dit zelfs meer dan de helft (56%). Het Nationaal Ouderenfonds wil mensen daarom in de Week tegen Eenzaamheid stimuleren om een klein gebaar te maken, zodat zoveel mogelijk ouderen zich gezien en gehoord voelen. Daarom organiseren ze samen als klein gebaar ijsfeestjes door het hele land met het merk Hertog in woonzorgcentra, omdat een klein gebaar telt.
Van de 3,53 miljoen senioren boven de 65 jaar voelt maar liefst 49% zich eenzaam (CBS, Movisie). Uit het Nationaal Ouderenonderzoek blijken een verminderde mobiliteit en gezondheidsproblemen drempels voor (meer) sociaal contact. Ook vinden senioren het soms spannend om contacten aan te gaan, of weten ze niet hoe ze dit kunnen aanpakken. Ook het gebrek aan tijd blijkt een drempel. “De mensen die ik ken zijn heel druk met het eigen gezin, met kinderen en kleinkinderen. Het duurt soms weken, zo niet maanden, voor een afspraak kan worden gemaakt”, aldus een respondent.
Meer contact met kleinkinderen
Uit het Nationaal Ouderenonderzoek blijkt dat bijna 50% van de puberende kleinkinderen hun opa of oma minder dan eens per maand tot nooit zien. Gemiddeld wil 27% van de ouderen graag meer contact met hun kleinkinderen. Bij 85-plussers is dit zelfs 49%. De meest genoemde drempels zijn dat kleinkinderen te ver weg wonen, of te weinig tijd hebben. Wat vaker bellen zou voor 36% van de ouderen een goede manier zijn om vaker contact te hebben.
Een klein gebaar telt
Elk gebaar, hoe klein ook, telt in de aanpak tegen eenzaamheid. In het Nationaal Ouderen- onderzoek gaf een derde van de ouderen die graag meer contact willen aan dat het zou helpen als zij ergens voor worden uitgenodigd. “Mijn buurvrouw vertelde heel enthousiast over haar wekelijkse wandelclub. Ik was heel blij toen ze me mee vroeg en zei meteen ja. Heel fijn om samen met haar daar voor de eerste keer naar toe te gaan. Ik ga nu elke week met veel plezier wandelen en heb veel leuke nieuwe contacten opgedaan,” vertelt een respondent.
IJsfeestjes door heel het land
Om zelf ook een klein gebaar te maken en ouderen tijdens de Week tegen Eenzaamheid te ondersteunen, organiseert Hertog in samenwerking met het Ouderenfonds een heus Hertog ijsfeestje bij twaalf woonzorgcentra in het hele land. Hertog staat voor samenzijn en zet zich al jaren in voor families en ouderen in Nederland. Kirsten Vermeer, Brand Manager Hertog: “Wij nodigen ouderen en hun familie en vrienden uit in diverse woonzorgcentra om gezellig samen te komen, een ijsje te eten en te genieten van livemuziek. We hebben een ijsje meegenomen dat perfect bij de feestelijke setting past: Hertog IJssalon Feestje. Een heerlijke Hertog IJssalon met aardbeien, marshmallow-ijs en gekleurde chocoladeconfetti. Natuurlijk willen we bovenal een gezellig en waardevol moment samen creëren”.
De Week tegen Eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vindt plaats van 28 september t/m 4 oktober 2023. In deze week roept het Nationaal Ouderenfonds mensen op om een klein gebaar te maken: iemand ergens mee naartoe nemen, samen een film kijken, via WhatsApp foto’s delen over de dagelijkse dingen. Kom ook op ideeën met het gratis inspiratieboekje ‘Kleine gebaren’, met daarin: kleine gebaren die iedereen direct kan doen, vele kortings- en winacties. Kijk bijvoorbeeld film met 50% korting, maak kans op een D.E. koffiepakket, een Hertog IJspakket en een recept van tv-kok Danny Jansen van Zoals Alleen Oma dat Kan. Op 6 oktober, Nationale Ouderendag, wordt bekend gemaakt hoeveel gebaren er zijn gemaakt.
Het Nationaal Ouderenonderzoek (september 2023) is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en Bureauvijftig en werd uitgevoerd onder de leden van het Ouderenpanel, het Nationale 50Plus Panel en het Netpanel van Ruigrok. De steekproef van 1.045 Nederlanders van 55 jaar en ouder is representatief op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.