Tekst formaat

“We respecteren elkaar in het anders-zijn”

Colin en Petra Chabas zijn 43 jaar getrouwd. Ze ontmoetten elkaar in Israël, waar ze allebei in een kibboets werkten. Petra: “Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar ik wist gelijk dat dit voor altijd was.”

Taalcursus

Colin: “Een kibboets is een gemeenschappelijk dorp. Je werkte in het dorp en kreeg er een kamer, eten en zorg voor terug. Ik sprak alleen de taal niet. Tijdens een taalcursus ben ik Petra tegen gekomen. Ik heb haar gevraagd of zij mij wilde helpen met leren.”

Onafscheidelijk

Vanaf dat moment zijn Colin en Petra onafscheidelijk. Ze gaan overal samen naar toe. Petra: “Als ik ergens alleen heen ging, vroegen mensen: ‘Waar is Colin?’” Toch komt er een moment dat ze afscheid van elkaar moeten nemen. Petra krijgt rugklachten en wordt niet aangenomen in de kibboets. Colin: “Toen Petra naar een andere kibboets moest, kwam ik erachter dat ik iets mistte. Ik ben haar toen achterna gegaan.”

Spelregel

Na hun bruiloft in Israël gaan Colin en Petra in Den Haag wonen. Petra: “Tijdens de eerste jaren van ons huwelijk en het samenwonen moesten we even wennen. Twee verschillende mensen in één huis. Ik heb tegen Colin gezegd: ‘Je hoeft voor mij niet te veranderen, maar we respecteren elkaar in het anders-zijn.’ Ik denk dat dat een goede spelregel is als je gaat trouwen en misschien wel ons geheim.”

Gideon & Mira

Nadat Colin en Petra wat meer aan elkaar gewend zijn, wordt zoon Gideon geboren. Petra: “We dachten dat het een gezond kind was, maar als snel ging het gigantisch mis.” Gideon blijkt gehandicapt. Ze besluiten om voor een tweede kind te gaan, maar ook bij dochter Mira blijken er veel dingen niet te kloppen.

Op dertigjarige leeftijd overlijdt Gideon. Petra: “Je mist hem verschrikkelijk, maar hij kon niet meer.“ De zorg voor de kinderen is zwaar, maar het brengt Colin en Petra dichterbij elkaar. Colin: “We hebben elkaar nooit verweten dat we gehandicapte kinderen hebben gekregen. We steunen elkaar en als er nare dingen gebeuren verandert dat niet.”

Een stukje humor

In alle jaren dat Colin en Petra samen zijn, maken ze ondanks veel moeilijke periodes geen ruzie. Petra: “Ruzie veroorzaakt stress en daar kunnen wij absoluut niet tegen. We hebben een manier gevonden om moeilijke dingen makkelijk te maken. Voor ons werkt het goed om een stukje humor in onze relatie te stoppen. Je moet samen je weg zoeken, bij ons is dat humor.”

100 worden

Na vele jaren samen is de angst om elkaar te verliezen groot, maar Colin en Petra kijken samen positief naar de toekomst. Petra: “Ik denk dat ik 100 jaar word, dus ik heb tegen Colin gezegd dat hij minstens 90 moet worden. Anders ben ik te lang weduwe.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: