Tekst formaat

‘We moeten met z’n allen in beweging komen naar elkaar toe, letterlijk en figuurlijk.’

Op 5 september is de officiële kick-off van OldStars Vitaal in Arnhem. Dit beweeg- en leefstijlprogramma is speciaal opgezet voor Aziatische ouderen. Er zijn nu al 180 ouderen die zich aan hebben gemeld voor de kick-off, daarbij komt nog iedereen die op de gastenlijst staat. Al met al ongeveer 230 mensen! Er is dus zeker behoefte aan samenkomen. Het Nationaal Ouderenfonds organiseerde OldStars Vitaal in Arnhem in samenwerking met stichting Wanyuan Foundation, Chinese ouderenverenigingen in Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem.

Rollend balletje
Initiatiefnemer Cheng Liu van stichting Wanyuan verteld waarom er nu al zoveel aanmeldingen zijn: ‘Het eerste overleg over een dergelijk initiatief hadden wij in februari van dit jaar, het balletje is toen eigenlijk snel gaan rollen. Tijdens deze overleggen hebben we het idee al snel onder de aandacht gebracht zoals bijvoorbeeld in een chat met Chinese ouderen verenigingen. De zichtbaarheid vergrootte daardoor steeds meer net als de interesse.’

Kick-off
De kick-off op 5 september beloofd een mooi en gevarieerd programma, met traditionele dans vanuit de Chinese community, een demonstratie over hoe je vitaal oud kan worden, opera, en dans. Ook Arnold Vanderlyde en Bettine Vriesekoop geven deze dag clinics, een recept voor een feestelijke opening dus.

Samen sterker
Voor de Wanyuan Foundation was veel nieuw, Cheng: ‘De samenwerking met het Ouderenfonds was perfect, zij hebben de ervaring die wij niet hebben, wij hebben dan wel weer de hechte banden met de community zelf. Dus we vulden elkaar heel goed aan. Het was sowieso in die zin niet eenzijdig, er is continu overleg geweest.’

Naar elkaar toe
Maar waarom is dat samenkomen en samen in beweging zijn nou zo belangrijk? ‘Ouderen sluiten zich in het algemeen wat sneller af, daarom zochten we hun op.’ Stelt Cheng ‘Dat is sowieso belangrijk, om duidelijk te zijn in de communicatie naar ouderen toe. En dus ouderen opzoeken omdat ze dat zelf niet altijd snel doen.’

Rekening met elkaar houden
Wat ook een grote rol speelt bij de opstart van OldStars Vitaal voor Aziatische ouderen is het behouden van eigen cultuur. ‘We krijgen de aankomende 20/30 jaar met te maken met enorme vergrijzing. Daarvan zijn er zo’n 3 miljoen ouderen met verschillende etnische achtergronden. Het is goed om daar nu al met dit soort initiatieven rekening mee te houden.’ Cheng: ‘We moeten met z’n allen in beweging komen naar elkaar toe, letterlijk en figuurlijk.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: