Tekst formaat

Vrijwilliger Tycho (70): ‘Ik blijf dit gewoon doen tot ik zelf achterin de bus zit!’

De PlusBussen mogen na lange tijd weer de weg op. Vrijwilliger en buschauffeur Tycho Kloppenburg (70) is blij. “De eerste rit was zo fijn. We konden maar heel weinig en het was een klein ritje, maar daar was iedereen al zo gelukkig mee.”

Tycho is vrijwilliger bij de PlusBus in Amersfoort. Hij ging vroegtijdig met pensioen. “Toen ik over de eerste schok heen was, wilde ik weer wat te doen hebben. Werken als chauffeur bij de bus bleek gewoon het allerleukste wat je kunt doen. Ik beleef er zelf ook ontzettend veel lol aan. Je bent niet alleen een chauffeur, maar je hoort echt bij het dagje uit.”

Kletsen

“De bus en de bestemming zijn bijna altijd van secundair belang. Het is het gezelschap dat belangrijk is, de mensen om mee te praten. Volgens mij maakt het niet uit waar we naartoe gaan, maar het is fijn om uit het raam te kijken en een keer de polder te zien in plaats van weer het huis van de overburen.” In de bus komen er veel verhalen naar boven. “Ik zit op het verkeer te letten, maar ik vind het heerlijk om alle verhalen achter me te horen. Als ik mijn best heb gedaan om een mooie route uit te zoeken en ze zitten zo te kletsen, dan roep ik wel eens naar achteren: ‘Vergeten jullie niet naar buiten te kijken?’”

“Soms kun je me ’s avonds opvegen van vermoeidheid, maar ik krijg er ook zoveel energie van. Vorig jaar gingen we naar een tentoonstelling die maar eens in de twee jaar plaatsvindt. Een 91-jarige mevrouw was mee en zei: “Over twee jaar gaan we toch wel weer?” Daar word ik echt gelukkig van. Ik blijf dit gewoon doen tot ik zelf achterin de bus zit.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: