Tekst formaat

Nationaal Ouderenfonds brengt alle ouderen in beweging tijdens de VitaliteitSpelen

21 maart 2022

Beweeg mee tijdens de nationale beweegweek voor ouderen

Om de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht te brengen, lanceert het Nationaal Ouderenfonds samen met SportVibes de OldStars VitaliteitSpelen, de nationale beweegweek voor ouderen. Deze vindt plaats van 16 t/m 20 mei en zit boordevol beweegactiviteiten voor ouderen met onder andere de OldStars sportdagen en de finale: Nationale Balkon Beweegdag. 

Van wandelen tot duofietsen en van balkonbewegen tot voetbal, alles kan in de nationale beweegweek voor ouderen.

Inspirerend congres als start

De beweegweek wordt op 16 mei afgetrapt met het OldStars Vitaal congres waar sprekers zoals hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder professionals en beleidsmakers uit het veld van de ouderenzorg en -welzijn inspireren. Met als thema “grenzeloos ouder worden door samen te blijven bewegen” worden er onderwerpen besproken als leefstijlverandering, succesvolle beweeginterventies voor ouderen met een zorgvraag en wordt er dieper op in gegaan hoe gemeenten, woonzorgcentra en zorgprofessionals optimaal kunnen samen. Kenniscentrum Sport & Bewegen is partner van het congres.

Boordevol beweegprogramma met voor elke oudere wat

In deze week staat het actief sporten en bewegen door ouderen centraal. Met een boordevol programma vinden er door heel Nederland beweegactiviteiten plaats op sportverenigingen en bij woonzorgcentra in de buurt. Van OldStars sportdagen tot beweegbingo’s bij woonzorgcentra, er is voor iedere oudere wel een activiteit in de buurt. Als afsluiter van de beweegweek vindt op 20 mei voor de derde keer de Nationale Balkon Beweegdag plaats. Gesteund door de partners Menzis, VML, KNGF en Wij Buurtsportcoaches en onder aanvoering van diverse ambassadeurs, waaronder Olga Commandeur zal er bij honderden woonzorgcentra weer worden bewogen, gedanst, gezongen en bingo worden gespeeld.

“We zijn trots op het succes en groei van OldStars en de Nationale Balkon Beweegdag de afgelopen jaren. Sámen bewegen en een kopje koffie achteraf draagt bij aan lokaal netwerk en een gezondere en vitalere oude dag. Met OldStars Vitaal en de OldStars VitaliteitSpelen willen we de volgende stap zetten om alle ouderen dit te bieden”, aldus Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds.

Meedoen

De inschrijvingen voor de OldStars VitaliteitSpelen zijn nu geopend. Beleidsmakers en professionals uit de ouderenzorg en sport en welzijn met interesse voor het OldStars Vitaal congres kunnen kijken op oldstars.nl/vitaliteitspelen voor meer informatie. De kaarten voor het congres zijn beperkt en óp is óp. Activiteitenbegeleiders, sport-en beweegprofessionals, OldStars clubs en andere enthousiastelingen die een beweegactiviteit op willen zetten kunnen zich nu aanmelden via oldstars.nl/vitaliteitspelen, ook voor Nationale Balkon Beweegdag. De eerste 50 aanmelders van een beweegactiviteit ontvangen een uniek VitaliteitSpelen t-shirtpakket voor de deelnemers.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: