Tekst formaat

Veerkracht van aderen neemt af

Wij weten dat ouderen enorm veerkrachtig kunnen zijn, maar wist je dat naarmate je ouder wordt, de elasticiteit van je aderen afneemt? Over het algemeen stijgt daarom de bloeddruk met de leeftijd. Daarom raadt de Hartstichting aan om vanaf je 40ste ieder jaar je bloeddruk te meten.

Zorg voor je hart, meet vaker je bloeddruk

Om te weten of je een hoge bloeddruk hebt, kijk je vooral naar de bovendruk. Je kunt je bloeddruk laten meten bij de huisarts, of zelf een bloeddrukmeter aanschaffen. Die bestaat uit een band voor om de bovenarm en het apparaat. Bloeddrukmeters die je om je pols doet zijn niet betrouwbaar voor een zorgvuldige meting. Precies weten hoe je dit meet? Bekijk deze instructievideo.

Samen met de Hartstichting spant SamenGezond zich in om meer mensen bewust te maken van de risicofactoren in je leefstijl die leiden hart- en vaatziekten en maken ze het mogelijk om je bloeddruk vaker thuis te meten. Ook zetten ze samen mensen aan tot leefstijlverandering. Zo trekken ze samen op om mensen bewust te maken van de gevaren van een te hoge bloeddruk en te helpen hun leefstijl aan te passen.

Zelf je bloeddruk verlagen

Gelukkig kun je je bloeddruk al in een paar weken zelf verlagen. Dat doe je door over te stappen op een gezond voedingspatroon dat rijk is aan groente en fruit, vis, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten. Zeker als je dan ook nog let op de hoeveelheid zout in je voeding en de hoeveelheid verzadigd vet, kun je je bloeddruk verlagen. 

Ook zo min mogelijk stress en regelmatig bewegen is goed voor je bloeddruk. Als je genoeg beweegt, houd je je hart en bloedvaten in een goede conditie. Probeer daarom iedere week 150 minuten matig intensief te bewegen. Je hoeft niet intensief te sporten, ook wandelen, in de tuin werken en op de fiets boodschappen doen tellen mee. Beweging zorgt ook voor ontspanning.

Blijf bewegen, ook als je ouder wordt

Samen kunnen blijven bewegen is een belangrijk speerpunt van het Ouderenfonds. Met OldStars bieden wij aangepaste spelvormen voor 55+ waardoor iedereen kan blijven bewegen én sociaal actief kan blijven. Bijvoorbeeld met walking football of walking tennis. Lees meer over OldStars.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: