Tekst formaat

Tienduizend ouderen doen mee aan Nationale Balkon Beweegdag

Vanmorgen om 11:00 uur start de tweede editie van Nationale Balkon Beweegdag. Op ruim 400 locaties door heel het land komen vandaag in totaal meer dan tienduizend ouderen met elkaar in beweging en in contact. Sport- en beweegprofessionals, vrijwilligers en muziek bezorgen de ouderen een sportief maar bovenal gezellig beweegfeest. Op veel locaties, waaronder een aantal ‘iconische balkons’, bewegen ook bekende Nederlanders en voormalig topsporters mee. En ook vanuit huis kan iedereen die mee wil doen meebewegen via een livestream. Balkon Beweegdag is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, de VriendenLoterij, Menzis en andere partners van Nationale Balkon Beweegdag. Zij vinden elkaar in sport als middel voor belangrijke sociale verbinding. 

Behoefte aan verbinding en beweging

Vorig jaar zag het Ouderenfonds eenzaamheid onder ouderen toenemen. Vanuit de behoefte aan verbinding en beweging ontstond het idee om op balkons door het hele land ouderen met elkaar in contact te brengen en samen een feestje te vieren. Dit jaar is het aantal aanmeldingen voor Balkon Beweegdag verdubbeld. Het balkon is op veel plekken de fysieke plek, maar ook vooral de symbolische plek waar veilig contact op afstand door middel van bewegen kan ontstaan.

Bijzondere balkons

VriendenLoterij-ambassadeur Wolter Kroes geeft bij NEMO het startsein, Irene Moors bij een wooncentrum in Mijdrecht en Dennis van der Geest gooit de voeten van de vloer in Amstelveen.

Een beweegsessie bij Paleis Soestdijk krijgt een koninklijk tintje dankzij de bijdrage van voormalig radio-en televisiepresentatrice Maartje van Weegen. In Amersfoort enthousiasmeert Koffietijd televisiepresentatrice en ambassadeur Vivian Slingerland de ouderen. En nog meer voormalig topsporters trekken het land in. In Olympisch Stadion spreekt Bettine Vriesekoop over het belang van sport en beweging voor ouderen en in het Sparta stadion Het Kasteel is Nelli Cooman aanwezig. Op andere plekken worden ouderen verblijd door Leon van Schie, Tom Okker en Mats Marcker. Veelal komt er ondersteuning bij de beweegsessies vanuit diverse sportbonden en eredivisieclubs. 

De hele zomer bewegen

Balkon Bewegen biedt een mogelijkheid om veilig te bewegen op een kleine oppervlakte, maar het is ook een activiteit waaraan iedereen kan meedoen en plezier kan beleven. Op deze manier preventief bewegen versterkt de gezondheid en zorgt voor verbinding. Het doel is woonzorgcentra met deze landelijke dag inspireren om met ouderen de hele zomer door te blijven bewegen. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert de tweede editie van de Nationale Balkon Beweegdag samen met de VriendenLoterij, Menzis, VWS, VML, KNGF, WijBuurtsportcoaches, verschillende sportbonden en haar ambassadeurs.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: