Tekst formaat

Ouderenfonds strijdt tegen beweegtekort met feestelijke Nationale Beweegweek voor ouderen

Ga op ‘beweegvisite’ in de Nationale Beweegweek voor ouderen van 8 t/m 12 mei.

Amersfoort, dinsdag 21 maart 2023 – Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Maar toch voldoet nog niet eens de helft van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad. In 2022 daalde het percentage zelfs naar 38,2%, zo meldt het RIVM. Er is sprake van een groot beweegtekort. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds van 8 t/m 12 mei voor de tweede keer de Nationale Beweegweek voor ouderen, met een speciale oproep van Olga Commandeur: kom van je bank af en ga op ‘beweegvisite’!

Foto Björn Martens: Trainer van Boksschool Ton Dunk in beweging met mevrouw Van de Kleyn

Het beweegtekort

Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 38,2% van de ouderen aan de beweegrichtlijnen (CBS/RIVM, 2022), een daling van bijna 4% ten opzichte van 2021. Voor volwassenen en ouderen houden de beweegrichtlijnen (Gezondheidsraad, 2017) in: 2,5 uur per week matig intensief bewegen, 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, met als uiteindelijke doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.

Dat doel kunnen we alleen bereiken als we nú samen in beweging komen. Daarom organiseert het Ouderenfonds de tweede editie van de Nationale Beweegweek voor ouderen van 8 t/m 12 mei.

Ga op ‘beweegvisite’

Iedereen kan in actie komen tegen het beweegtekort! Het Ouderenfonds roept samen met Olga Commandeur in de Beweegweek het hele land op om op ‘beweegvisite’ te gaan. Het idee is simpel: niet meer met de hele visite in een kringetje stilzitten, maar samen met het bezoek lekker in beweging komen! Hoe zo’n beweegvisite er uit ziet, dat mag iedereen zelf invullen.

‘’Hoe mooi is het dat we in de beweegweek het onderhouden van sociale contacten combineren met vitaliteit? Twee belangrijke ingrediënten om te voorkomen dat ouderen eenzaam worden.’’ – Kirsten Andres, directeur Nationaal Ouderenfonds

Aftrap met symposium

De beweegweek wordt op 8 mei afgetrapt met het symposium ‘Beweegkansen in de leefomgeving van ouderen’ voor professionals uit het veld van de ouderenzorg, -welzijn en sport. We inspireren om een beweegvriendelijke leefomgeving voor ouderen met elkaar te creëren en gaan in op de vraag hoe je ouderen motiveert hier gebruik van te maken. Veelzijdig bewegen met plezier staat centraal, voor álle ouderen dus ook ouderen met dementie. Kenniscentrum Sport & Bewegen is partner van het symposium, met workshops van Alzheimer Nederland, ASM, Beweegalliantie en VML Nederland. Professionals uit de ouderenzorg en sport en welzijn kunnen kijken op oldstars.nl/symposium voor meer informatie.

Boordevol beweegprogramma met voor elke oudere wat

In de Nationale Beweegweek voor ouderen staat het actief sporten en bewegen door ouderen centraal. Met een boordevol programma vinden er door heel Nederland beweegactiviteiten plaats op sportverenigingen en bij woonzorgcentra. Van OldStars sportdagen tot het bekende balkonbewegen bij woonzorgcentra, er is voor iedere oudere wel een activiteit in de buurt.

De inschrijvingen voor de Nationale Beweegweek zijn nu geopend. Activiteitenbegeleiders, sport- en beweegprofessionals, OldStars clubs en andere enthousiastelingen die een beweegactiviteit op willen zetten kunnen zich nu aanmelden via oldstars.nl/beweegweek. De eerste 30 aanmelders van een beweegactiviteit ontvangen een uniek t-shirtpakket voor de deelnemers. Ouderen ontvangen lokaal bericht van beweegactiviteiten in hun eigen buurt.

Win beweegvisite van Olga Commandeur

Olga Commandeur is ambassadeur van de Beweegweek. Bent of kent u iemand die gezellige, vrolijke visite vol beweging verdient? Geef uzelf, hem of haar op via oldstars/beweegvisite. Op vrijdag 12 mei komt Olga op beweegvisite bij de winnaar!

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: