Tekst formaat

Ouderen weten hoe je een winterdip aanpakt: samen

17 januari 2022

Het Nationaal Ouderenfonds vraagt op Blue Monday aandacht voor het cruciaal belang van het sociaal netwerk bij het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. En hierbij geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Onderzoek van het Ouderenfonds wijst uit dat ontmoetingsplekken zoals brei-of sportclubs functioneren als belangrijke netwerkversterkers en dat ouderen zich hierdoor maatschappelijk betrokken en vitaler voelen. 

Inzetten op preventie

Het Ouderenfonds zet de komende jaren een nog groter deel van haar activiteiten in op preventie. Dit doet zij door programma’s zoals OldStars Sport, De Derde Helft, Samen Breien en Meesterwerk (verder) uit te rollen. Deze programma’s richten zich op ontmoeting als katalysator voor het ontstaan van community’s voor en door ouderen.

Aan de basis liggen gedeelde interesses, zo geeft bijvoorbeeld 32% van de ondervraagde breiers eind 2021 aan via via bij de club terecht te zijn gekomen. 65% vindt hier vervolgens ook een nieuwe vriendschap of kennis. En het sociale contact geeft energie, ruim 59% van de deelnemers van de breiclubs geeft in de enquête aan zich vitaler te voelen, geestelijk dan wel lichamelijk. 

In moeilijke tijden functioneert het netwerk als vangnet. “Als er iemand ziek is en we kunnen helpen, dan doen we dat”, aldus Daat van Koevorden (87). “De een haakt, de ander breit, ik spin… Maar we hebben allemaal veel meegemaakt, mannen gehad, kinderen grootgebracht. We voelen ons verbonden met elkaar. Ik weet zeker dat als er iets is, ik steun krijg van de club.”

Maatschappelijke waarde

De club die functioneert als ontmoetingsplek heeft tegelijkertijd een grotere maatschappelijke waarde. Dit blijkt uit het feit dat 32% van de eind 2021 ondervraagde OldStars naast deelnemer ook vrijwilliger worden bij de OldStarsclub.

Hetzelfde is te zien bij de PlusBussen die door het land rijden. Het praatje met de vrijwilliger onderweg of op locatie met de anderen zorgt ervoor dat bijna 70% van de ondervraagde deelnemers van de bus zich maatschappelijk betrokken voelt. Het versterkt ook het gevoel van eigenwaarde. 64% kan door de bus makkelijker deelnemen aan de maatschappij. Dit geeft ouderen het gevoel dat hij of zij erbij hoort en gaat gevoelens van eenzaamheid en bijbehorende gezondheidsproblematiek tegen. 

Community’s van en door ouderen gaan sociaal isolement tegen, daarom zet het Ouderenfonds in op het creëren van nog meer ontmoetingsplekken door heel het land. Samen maken we de winterdip verleden tijd. 

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: