Ouderen weten hoe je een winterdip aanpakt: samen
17 januari 2022
Het Nationaal Ouderenfonds vraagt op Blue Monday aandacht voor het cruciaal belang van het sociaal netwerk bij het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. En hierbij geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Onderzoek van het Ouderenfonds wijst uit dat ontmoetingsplekken zoals brei-of sportclubs functioneren als belangrijke netwerkversterkers en dat ouderen zich hierdoor maatschappelijk betrokken en vitaler voelen.
Inzetten op preventie
Het Ouderenfonds zet de komende jaren een nog groter deel van haar activiteiten in op preventie. Dit doet zij door programma’s zoals OldStars Sport, De Derde Helft, Samen Breien en Meesterwerk (verder) uit te rollen. Deze programma’s richten zich op ontmoeting als katalysator voor het ontstaan van community’s voor en door ouderen.
Aan de basis liggen gedeelde interesses, zo geeft bijvoorbeeld 32% van de ondervraagde breiers eind 2021 aan via via bij de club terecht te zijn gekomen. 65% vindt hier vervolgens ook een nieuwe vriendschap of kennis. En het sociale contact geeft energie, ruim 59% van de deelnemers van de breiclubs geeft in de enquête aan zich vitaler te voelen, geestelijk dan wel lichamelijk.
In moeilijke tijden functioneert het netwerk als vangnet. “Als er iemand ziek is en we kunnen helpen, dan doen we dat”, aldus Daat van Koevorden (87). “De een haakt, de ander breit, ik spin… Maar we hebben allemaal veel meegemaakt, mannen gehad, kinderen grootgebracht. We voelen ons verbonden met elkaar. Ik weet zeker dat als er iets is, ik steun krijg van de club.”
Maatschappelijke waarde
De club die functioneert als ontmoetingsplek heeft tegelijkertijd een grotere maatschappelijke waarde. Dit blijkt uit het feit dat 32% van de eind 2021 ondervraagde OldStars naast deelnemer ook vrijwilliger worden bij de OldStarsclub.
Hetzelfde is te zien bij de PlusBussen die door het land rijden. Het praatje met de vrijwilliger onderweg of op locatie met de anderen zorgt ervoor dat bijna 70% van de ondervraagde deelnemers van de bus zich maatschappelijk betrokken voelt. Het versterkt ook het gevoel van eigenwaarde. 64% kan door de bus makkelijker deelnemen aan de maatschappij. Dit geeft ouderen het gevoel dat hij of zij erbij hoort en gaat gevoelens van eenzaamheid en bijbehorende gezondheidsproblematiek tegen.
Community’s van en door ouderen gaan sociaal isolement tegen, daarom zet het Ouderenfonds in op het creëren van nog meer ontmoetingsplekken door heel het land. Samen maken we de winterdip verleden tijd.