Ouderen vinden maatregelen te ‘soft’
Na de discussie over het wel of niet dragen van mondkapjes van de afgelopen weken heeft het Nationaal Ouderenfonds vorige week in een enquête onder 55-plussers gevraagd wat zij hiervan vinden. Vrijwel alle ondervraagden hebben al geruime tijd mondkapjes in huis en zelfs een kwart van deze ondervraagden draagt het mondkapje al voor het advies werd uitgesproken tijdens de persconferentie van maandag 28 september. Hoewel het merendeel aangeeft het mondkapje als onprettig te ervaren, geven zij ook aan zich veiliger te voelen door het dragen hiervan.
Persconferentie
De persconferenties worden over het algemeen als nuttig ervaren, maar ouderen geven ook aan dat de maatregelen nu strenger zouden mogen. In het geval van het mondkapje moet er meer duidelijk komen. Het advies laat te wensen over, liever zien zij dat het dragen van mondkapjes verplicht gesteld wordt. Maar liefst 81,6% geeft aan dat zij het een goed idee zouden vinden dat het kabinet het dragen van een mondkapje in publieke ruimten verplicht zou stellen. Niet alleen regionaal, maar dit zou moeten gelden voor heel Nederland. Evenals het dragen van mondkapjes door verzorgend personeel in de thuiszorg of andere hulp aan huis en ook door bezoekers in verpleeghuizen.
Avondklok
Mocht het aantal besmettingen oplopen, dan sluit het kabinet een avondklok niet uit. Een kleine meerderheid geeft aan dat het op landelijk niveau wellicht zou kunnen helpen, alhoewel zij zichzelf ook wel beperkt zouden voelen als een avondklok zou worden ingesteld. Over het algemeen zijn ouderen al heel voorzichtig en houden zij zich goed aan de maatregelen. Een kleine 30% geeft aan na de laatste persconferentie nog meer rekening te houden met de maatregelen rondom het virus dan ze al deden.