Tekst formaat

Ouderen ondanks coronamaatregelen enorm verrast op Nationale Ouderendag

Vandaag is de twaalfde editie van de Nationale Ouderendag van het Nationaal Ouderenfonds, waarbij we zoveel mogelijk ouderen in het zonnetje willen zetten. Dit jaar was dat in verband met het coronavirus een uitdaging, maar het is gelukt om duizenden ouderen te verrassen met een bloemetje, taartje of kaartje. 

Taartje, kaartje?

Van de vrijwilligers die zich hadden aangemeld om iets te organiseren voor ouderen op deze dag, is iedereen ervan overtuigd dat het belangrijk is de activiteiten die gepland stonden door te laten gaan. Na de persconferentie van afgelopen maandag 28 september is er gekeken naar de haalbaarheid hiervan. Soms vergde het creativiteit om de activiteit aan de nog strengere richtlijnen aan te passen, maar over het algemeen waren de initiatieven al zo opgezet dat rekening was gehouden met het coronavirus. Juist nu is het belangrijk om ouderen extra aandacht te geven. Daarnaast zagen we de laatste dagen een toename in aanmeldingen van individuele initiatieven, waarbij vaak iets lekkers of een bloemetje aan de deur wordt langsgebracht.

Zo hebben Astrid en Ellen van Dorpsontmoeting Os Thoes uit Kessel de activiteit verdeeld over twee dagen. De groep werd hierdoor kleiner en iedereen kon op 1,5 meter afstand genieten van de mooi aangeklede High Tea. “In het begin vonden we het natuurlijk jammer dat we niet met de hele groep samen konden zijn, maar de meeste ouderen vonden het weer net zo gezellig als vroeger en waren blij er weer even uit te zijn. Voordeel van een kleinere groep was dat de gesprekken wat intiemer waren en we ouderen wat gerust hebben kunnen stellen op de berichtgeving rond corona van de laatste dagen. Al met al hebben we twee hele geslaagde middagen gehad,” aldus Ellen.  

Voorleeslunch

Om 12.15 uur en 16.40 leest Kees van Kooten, schrijver van het Nationale Voorleeslunchverhaal, zijn verhaal voor bij Omroep Max. Ook de voorleeslunch kreeg een andere vorm dit jaar, normaal gesproken wordt er voorgelezen in honderden bibliotheken en zorginstellingen. Nu zaten vele vrijwilligers van de Zilverlijn klaar om het verhaal voor te lezen aan ouderen via de telefoon.

Renée is sinds een half jaar vrijwilliger voor de Zilverlijn en heeft de hele dag afspraken staan om ouderen te bellen. “Ik kijk er erg naar uit om voor te lezen. Het is zo’n leuk verhaal van Kees van Kooten en ik vind het fijn dat ik nu eens kan praten, want als ik bel vinden ouderen het zo heerlijk om te kletsen, dan kom ik er met geen woord tussen,” grapt Renée.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: