Ouderen ondanks coronamaatregelen enorm verrast op Nationale Ouderendag
Vandaag is de twaalfde editie van de Nationale Ouderendag van het Nationaal Ouderenfonds, waarbij we zoveel mogelijk ouderen in het zonnetje willen zetten. Dit jaar was dat in verband met het coronavirus een uitdaging, maar het is gelukt om duizenden ouderen te verrassen met een bloemetje, taartje of kaartje.
Taartje, kaartje?
Van de vrijwilligers die zich hadden aangemeld om iets te organiseren voor ouderen op deze dag, is iedereen ervan overtuigd dat het belangrijk is de activiteiten die gepland stonden door te laten gaan. Na de persconferentie van afgelopen maandag 28 september is er gekeken naar de haalbaarheid hiervan. Soms vergde het creativiteit om de activiteit aan de nog strengere richtlijnen aan te passen, maar over het algemeen waren de initiatieven al zo opgezet dat rekening was gehouden met het coronavirus. Juist nu is het belangrijk om ouderen extra aandacht te geven. Daarnaast zagen we de laatste dagen een toename in aanmeldingen van individuele initiatieven, waarbij vaak iets lekkers of een bloemetje aan de deur wordt langsgebracht.
Zo hebben Astrid en Ellen van Dorpsontmoeting Os Thoes uit Kessel de activiteit verdeeld over twee dagen. De groep werd hierdoor kleiner en iedereen kon op 1,5 meter afstand genieten van de mooi aangeklede High Tea. “In het begin vonden we het natuurlijk jammer dat we niet met de hele groep samen konden zijn, maar de meeste ouderen vonden het weer net zo gezellig als vroeger en waren blij er weer even uit te zijn. Voordeel van een kleinere groep was dat de gesprekken wat intiemer waren en we ouderen wat gerust hebben kunnen stellen op de berichtgeving rond corona van de laatste dagen. Al met al hebben we twee hele geslaagde middagen gehad,” aldus Ellen.
Voorleeslunch
Om 12.15 uur en 16.40 leest Kees van Kooten, schrijver van het Nationale Voorleeslunchverhaal, zijn verhaal voor bij Omroep Max. Ook de voorleeslunch kreeg een andere vorm dit jaar, normaal gesproken wordt er voorgelezen in honderden bibliotheken en zorginstellingen. Nu zaten vele vrijwilligers van de Zilverlijn klaar om het verhaal voor te lezen aan ouderen via de telefoon.
Renée is sinds een half jaar vrijwilliger voor de Zilverlijn en heeft de hele dag afspraken staan om ouderen te bellen. “Ik kijk er erg naar uit om voor te lezen. Het is zo’n leuk verhaal van Kees van Kooten en ik vind het fijn dat ik nu eens kan praten, want als ik bel vinden ouderen het zo heerlijk om te kletsen, dan kom ik er met geen woord tussen,” grapt Renée.