Tekst formaat

Oplichters ontfutselen ouderen pinpas en code

11 januari 2022

In 2022 zijn ouderen uit Amsterdam, Purmerend, Zaandam, Heemskerk, Beverwijk, Abcoude, Weesp en Haarlem opgelicht uit naam van het Ouderenfonds met een zogenaamd cadeaupakket. Via een babbeltruc verwisselden de oplichters de pinpassen en plunderden ze de rekeningen van deze ouderen. Herkent u zich in dit verhaal? Meld u dan bij de politie. Bron: AD.

Klap in het gezicht

Inmiddels zijn er drie jongens aangeklaagd voor het oplichten van ouderen voor een totaalbedrag van 24.500 euro. Slachtoffers zijn schadeloos gesteld. De politie vermoedt dat de 16 zaken die nu in behandeling zijn slechts het topje van de ijsberg zijn. “Verschrikkelijk dat er op deze manier misbruik gemaakt is van ouderen uit naam van het Ouderenfonds,” zegt a.i. directeur Ouderenfonds Nathal van Rijn. “Wij streven ernaar dat ouderen verbonden blijven met anderen, en van betekenis zijn in onze samenleving. Dit soort praktijken zijn daarom een klap in ons gezicht.”

Ouderenfonds vraagt nooit om betaalpas

Het ‘cadeaupakket’ is geen actie van het Ouderenfonds. Het advies is dan ook: betaal niet en geef uw pinpas nooit af. Houd ook uw pincode privé. Het Ouderenfonds vraagt nooit om een contante betaling of pinpas aan de deur.

Mogelijk treft u een huis-aan-huis werver van het Ouderenfonds bij u aan de deur. Deze wervers zijn geen collectanten en mogen geen geld aannemen. Zij hebben een tablet bij zich, met daarop informatie over het Nationaal Ouderenfonds. De wervers zijn herkenbaar aan een blauwe jas of hes met het logo van het Nationaal Ouderenfonds. Zij hebben altijd een legitimatiebewijs van het Ouderenfonds bij zich, die getoond wordt op aanvraag.

Twijfels of vragen? Bel met het Klantcentrum van het Ouderenfonds: 088 344 2000, ma t/m vr 9-17 uur. Fraude kan men melden bij de Fraudehelpdesk. Geen spoed, wel politie? Bel 0900-8844.

Wat doet het Ouderenfonds?

Het Ouderenfonds gelooft in het samen ouder worden en de kunst van het ouder zijn. Wij maken ons hard om ouderen zo lang mogelijk maatschappelijk mee te laten doen, actief te laten zijn en contacten te laten maken om zo eenzaamheid te voorkomen én te bestrijden. Ouderen hoeven geen lid te worden. Bekijk onze activiteiten.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: