Oplichters ontfutselen ouderen pinpas en code
11 januari 2022
In 2022 zijn ouderen uit Amsterdam, Purmerend, Zaandam, Heemskerk, Beverwijk, Abcoude, Weesp en Haarlem opgelicht uit naam van het Ouderenfonds met een zogenaamd cadeaupakket. Via een babbeltruc verwisselden de oplichters de pinpassen en plunderden ze de rekeningen van deze ouderen. Herkent u zich in dit verhaal? Meld u dan bij de politie. Bron: AD.
Klap in het gezicht
Inmiddels zijn er drie jongens aangeklaagd voor het oplichten van ouderen voor een totaalbedrag van 24.500 euro. Slachtoffers zijn schadeloos gesteld. De politie vermoedt dat de 16 zaken die nu in behandeling zijn slechts het topje van de ijsberg zijn. “Verschrikkelijk dat er op deze manier misbruik gemaakt is van ouderen uit naam van het Ouderenfonds,” zegt a.i. directeur Ouderenfonds Nathal van Rijn. “Wij streven ernaar dat ouderen verbonden blijven met anderen, en van betekenis zijn in onze samenleving. Dit soort praktijken zijn daarom een klap in ons gezicht.”
Ouderenfonds vraagt nooit om betaalpas
Het ‘cadeaupakket’ is geen actie van het Ouderenfonds. Het advies is dan ook: betaal niet en geef uw pinpas nooit af. Houd ook uw pincode privé. Het Ouderenfonds vraagt nooit om een contante betaling of pinpas aan de deur.
Mogelijk treft u een huis-aan-huis werver van het Ouderenfonds bij u aan de deur. Deze wervers zijn geen collectanten en mogen geen geld aannemen. Zij hebben een tablet bij zich, met daarop informatie over het Nationaal Ouderenfonds. De wervers zijn herkenbaar aan een blauwe jas of hes met het logo van het Nationaal Ouderenfonds. Zij hebben altijd een legitimatiebewijs van het Ouderenfonds bij zich, die getoond wordt op aanvraag.
Twijfels of vragen? Bel met het Klantcentrum van het Ouderenfonds: 088 344 2000, ma t/m vr 9-17 uur. Fraude kan men melden bij de Fraudehelpdesk. Geen spoed, wel politie? Bel 0900-8844.
Wat doet het Ouderenfonds?
Het Ouderenfonds gelooft in het samen ouder worden en de kunst van het ouder zijn. Wij maken ons hard om ouderen zo lang mogelijk maatschappelijk mee te laten doen, actief te laten zijn en contacten te laten maken om zo eenzaamheid te voorkomen én te bestrijden. Ouderen hoeven geen lid te worden. Bekijk onze activiteiten.