Tekst formaat

Elly (78): ”We stonden te dansen in het water!”

14 juli 2023

Elly (78) en Marja (79) gaan regelmatig op pad. “Eventjes in een andere omgeving, lekker buiten zijn, dat is heerlijk!” vindt Marja. Beide dames rijden nog auto. “Maar dat is soms met parkeren lastig”, vindt Elly. Marja voegt toe: “Met de auto ga je toch vaak naar dezelfde plekken, op familiebezoek. Dankzij de uitjes van het Ouderenfonds kom ik op plaatsen waar ik anders niet kom.”

Links: Elly (78 jaar) Rechts: Marja (79 jaar)

Stranduitje
“De keren dat we naar strand geweest zijn was het altijd verschrikkelijk mooi weer”, vertelt Marja. “Zoals afgelopen september in Kijkduin. Van enthousiasme liepen we snel de branding in, maar toen kwam er net een grote golf!” Elly: “Onze pijpen waren nat geworden, dus we stonden te dansen in het water. We voelden ons weer opnieuw jong, lekker spetteren in het water.” “Ja, echt genieten was het, ook voor mijn schoonzus van bijna 91 jaar”, vertelt Marja. “Ik neem haar regelmatig mee, zo blijft ze toch een beetje onder de mensen. Dankzij de lieve vrijwilligers en een grote strandstoel, kon ook zij bij de zee komen. Het was echt genieten.”

Ervaringen uitwisselen
“Je ontmoet altijd nieuwe mensen en hebt weer gespreksstof als je terugkomt”, vindt Marja. Elly: “Het is fijn om onder de mensen te zijn. Lekker kletsen, contact. Ik kom altijd wijzer terug door de gesprekken die er zijn ontstaan. Bijvoorbeeld over de dingen die we meemaken, bij welke dokter iemand is geweest en hoe dat was. Iedereen heeft dezelfde leeftijd, dus ook dezelfde problemen. Ik praat ook wel met mijn dochters, maar ik wil geen zeur worden.”

Corona
Corona was een rottijd, vindt Elly. “Ik kon nergens heen, zat veel alleen thuis. Het was zo saai, je kon je praatje niet kwijt. Echt een ramp was het. Dat ben ik helemaal niet gewend. Ik heb een zus, die gaat er nooit op uit, is altijd thuis met haar man. Daar moet ik niet aan denken, ik zou er gek van worden! Zo’n saai leven lijkt me dat. Als je niet weg kan terwijl je nog gezond bent. Kijk, eens komt dat wel, maar daar groei je naartoe.”

Marja maakt het mee met haar schoonzus. “Alles wordt steeds moeilijker als je ouder wordt. Ik woon in een appartementencomplex voor 55-plussers en zie veel eenzame mensen om me heen. Velen zijn door corona bangig geworden, durven niet meer. Ik heb het idee dat ik door corona twee jaar van m’n leven kwijt ben. Maar zodra het kon, heb ik de draad weer opgepakt.”

Gewoon gaan!
Marja: “Helaas maak ik ook veel mee dat het leven ineens verandert. Ik hoop dat wij een klein beetje een voorbeeld zijn voor mensen van onze leeftijd. Tegen hen wil ik zeggen: Kom achter de geraniums vandaan! Ga eropuit zolang het nog kan!”

Elly voegt toe: “Gewoon gaan! Het is zo gezellig. Sommige mensen vinden het vervelend om alleen te gaan. Maar er zijn altijd anderen bij de uitjes. Neem desnoods je buurvrouw mee. Als je eenmaal geweest bent, ben je over die stap heen en gaat het daarna makkelijker.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: