Tekst formaat

OldStars tafeltennis en TTV Vries matchen al 5 jaar met elkaar

Erik Riemens, 9 april 2024

TTV Vries was de allereerste tafeltennisvereniging van Nederland, die OldStars tafeltennis introduceerde. Dat was in 2019. Eind maart vierde de Drentse tafeltennisvereniging het 5-jarig jubileum op feestelijke wijze. Bestuurslid Marijke Gordijn kijkt tevreden terug en met vertrouwen vooruit. “Het is een echte verrijking voor onze vereniging.”

Op 27 maart 2019 zag OldStars tafeltennis het levenslicht in Vries. “Precies vijf jaar later hebben we het jubileum gevierd. We hadden in de sporthal alle Oldstars tafeltennissers met aanhang uitgenodigd, de zaal was versierd en er was taart. Het Ouderenfonds had een cadeau voor ons, de plaatselijke krant schreef een artikel en de bekende tafeltennisfotograaf Henk Hommes was aanwezig.”

“Uiteraard hebben we ook getafeltennist. Eerst schuiftafeltennis en wat spelvormen, gevolgd door vrij spelen.”, somt Gordijn op. “En de ouderen hadden zelf voor hapjes gezorgd. Dat typeert ze ook. Ook als er iemand ziek is, is er altijd aandacht voor elkaar en besteden we ook vanuit de vereniging extra aandacht aan diegene door bijvoorbeeld een kaartje te sturen. Het is een hele hechte, gezellige en sociale groep.”

Samenloop

De introductie van OldStars tafeltennis in Vries – een dorp met zo’n 4000 inwoners – was een soort van samenloop van omstandigheden. “Eigenlijk richtten we onze ledenwerfacties meer op de jeugd, maar we merkten al gauw dat er juist onder ouderen behoefte was aan tafeltennis. Alleen dat konden we overdag niet aanbieden, omdat er geen trainer beschikbaar was. Met de komst van een nieuwe trainer kon dat wel.”

“Als vereniging dachten we toen wel even van ‘hoe gaan we nu verder?’. We hebben toen op de beurs Vitaal Vries flyers uitgedeeld, ouderen aangesproken en een artikel in de krant geplaatst. Vervolgens vroegen we subsidie aan en heb ik een projectplan geschreven, dat ik naar de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) stuurde. Precies op dat moment was de sportbond in samenwerking met het Ouderenfonds op zoek naar een pilotvereniging voor OldStars tafeltennis. Dat werden wij. Als eerste tafeltennisvereniging in Nederland. We zagen het echt als een mooie kans voor ons als kleine club.”

“We kregen daarna het nodige advies, materiaal en ook een financiële tegemoetkoming in de kosten. TTV Vries is een kleine vereniging met zo’n 50 leden en dan praat je toch over bondcontributie, zaalhuur en het betalen van een trainer. Ons draaiboek hebben we later meerdere keren gedeeld met andere tafeltennisverenigingen.”

Behoorlijk effect

Het flink op de tamtam slaan had een behoorlijk effect, weet Marijke nog. “Er kwamen bijna 60 ouderen af op de openingsbijeenkomst, waarbij ook Bettine Vriesekoop aanwezig was. Uiteindelijk gingen we met 25 ouderen van start op de woensdagochtend, die zijn er bijna elke week. De meesten zijn 70 plus, de jongste deelnemer is 55 jaar, de oudste over de 80 jaar. Tafeltennis kun je nog op hoge leeftijd spelen, het is goed voor de oog-hand coördinatie en balans. Wel moet je hard bezig blijven om de groep op peil te houden.”

Een van de tafeltennissende ouderen is Geert Raven. Hij is 72 jaar, woont bijna naast de sporthal en is nog steeds vol trots dat het hem vijf jaar geleden lukte om een wedstrijdpunt te scoren tegen Vriesekoop. “Naast tafeltennis train ik wekelijks in de sportschool. Vaak ben ik de oudste. Ik vind het belangrijk voor ouderen om ook met jongeren te blijven omgaan. Zo hoor je er nog een beetje bij en kun je zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Dat geeft mij in ieder geval een fijn gevoel, want contact leggen met andere ouderen lukt altijd wel.”

“Dat betekent ook dat ik niet iedere woensdag aanwezig ben bij OldStars tafeltennis”, vervolgt Geert, “maar als ik er ben, dan is het altijd gezellig. Het niveau verschilt nogal, dus ik probeer elke keer ook wat aanwijzingen te geven en te helpen. En weet je wat het gekke is? Ik heb meer dan dertig jaar niet getafeltennist, ben vijf jaar geleden weer begonnen, maar er is eigenlijk niets veranderd. Je gaat staan en slaan. Ik ben nog steeds behoorlijk fanatiek en maak iedere keer ook nog weer dezelfde fouten, waar ik dan weer van baal.”

Strippenkaartsysteem

Marthijn van der Wal, Hoofd Sportparticipatie van de Nederlandse Tafeltennisbond; “Dankzij het OldStars tafeltennis programma bieden we een grotere groep ouderen de mogelijkheid om te bewegen en te sporten. In de basis leent onze sport zich daar bijzonder goed voor, maar met het toevoegen van het OldStars programma bereiken we nu een breder publiek.

Dankzij het OldStars tafeltennis programma zien we verenigingen groeien in ledenomvang. Met positieve effecten voor zowel de vereniging zelf als voor de sporters. Er ontstaat meer sociale interactie, vrijwilligerswerk kan verdeeld worden over meer schouders, verenigingen komen (opnieuw) tot bloei. We zijn daarom ontzettend blij de samenwerking met het Ouderenfonds op deze wijze vorm te geven.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: