Tekst formaat

OldStars passeert grens van 400ste club

Op donderdag 9 juli vierde het Nationaal Ouderenfonds met partner Menzis en ambassadeur Tom Okker het passeren van de grens van 400 aangesloten OldStars clubs. Het feest vond plaats in de Achterhoek bij tennisvereniging ABTC De Wildbaan die vanaf deze datum OldStars tennis aanbiedt.

OldStars sportvormen zijn op dit moment niet meer weg te denken uit het verenigingsleven. Het aanbod maakt mogelijk dat ouderen een leven lang kunnen blijven bewegen en de vereniging een ontmoetingsplaats is voor belangrijke sociale verbinding. Het programma OldStars werd eind 2013 opgestart in samenwerking met de Eredivisie en de Vriendenloterij is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van 8 aangepaste sportvormen onder de naam OldStars Sport.

De organisatie van donderdag 9 juli lag in de handen van het Ouderenfonds, Achterhoek in Beweging, de KNLTB en Menzis. Naast Tom Okker was ook wethouder Anjo Bosman aanwezig voor de festiviteiten. Geïnteresseerden waren van harte welkom om deel te nemen aan een OldStars tennis clinic.

Ambitie aankomende jaren

Het Nationaal Ouderenfonds is katalysator van het OldStars programma en werkt in veel gevallen samen met diverse sportbonden om dit mogelijk te maken. De ambitie is om de komende jaren door te groeien naar 8-12 verschillende takken van aangepaste sportvormen in Nederland, met als dat doel dat elke oudere in zijn of haar directe omgeving de mogelijkheid heeft om mee te doen aan aangepaste vormen van sport. Inmiddels hebben zich ook diverse ambassadeurs zich achter het initiatief geschaard. Bekende namen als Tom Okker, Sjaak Swart, Bettine en Vriesekoop en Floris Jan Bovelander hebben zich gecommitteerd als ambassadeur.

Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: “Het Nationaal Ouderenfonds heeft ooit de ambitie uitgesproken dat we voor iedere oudere in Nederland een sportmogelijkheid in de buurt willen creëren. Met de aansluiting van ABTC De Wildbaan, de 400ste sportvereniging, komt het moment dat we deze uitspraak ook daadwerkelijk kunnen claimen snel dichterbij. Ik ben trots op deze mijlpaal. Op naar de 1.000 aangesloten verenigingen!”

Gijs Rotteveel, directielid bij Menzis met als aandachtsgebieden preventie en partnerships: “Bij Menzis zetten wij ons niet alleen in voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid van goede zorg; we versterken ook de leefkracht van ieder mens. Ongeacht de leeftijd geldt dat goed bewegen, gezonde voeding en sociale contacten de fysieke en mentale weerbaarheid vergroten. Juist bij de oudere doelgroep is het cruciaal om sport en beweging dus zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk te houden. Zodat iedereen aan de eigen vitaliteit kan werken!”

OldStars stimuleert de ouderenvriendelijke sportomgeving

Het Nationaal Ouderenfonds neemt met OldStars de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceerde na OldStars walking football in 2019 een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en  OldStars walking rugby. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder anderen partners Menzis en van Boxtel de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder 2,5 miljoen ouderen in Nederland centraal.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: