Tekst formaat

“Niemand heeft in de gaten dat ik zo oud ben!”

21 maart 2024

“Breien, naaien, klaverjassen, stoelyoga én ik heb 15 achterkleinkinderen. Ik verveel me nooit.” Jopie Broekman is nog altijd een bezige bij. Iedere maandagmiddag gaat ze naar breiclub Steek voor Steek tegenover haar huis. “Het is zo gezellig. We delen lief en leed met elkaar én we leren van elkaar.”

Handwerken is een rode draad in Jopies leven. “Op jonge leeftijd heb ik leren naaien en als coupeuse gewerkt in een dure zaak. Toen ik getrouwd was, ben ik gestopt. Dat ging toen zo. Soms ging ik wel eens kijken in het atelier, maar dan hoorde ik: ‘Ga maar weg Jopie, want je houdt de meisjes op.’ Toen ben ik thuis gaan naaien en stopte ik het geld in een potje. Ik heb daar mijn eerste stofzuiger van gekocht.”

Walsen

“Toen mijn moeder 100 was, walste ze nog! Ik heb laatst ook met iemand gewalst. Als je naar me toe komt en me stevig vasthoudt, dan vind ik het nog leuk om te doen.”

Hartje

“Ik ga vanmiddag aan de slag, want ik verwacht nog een achterkleinkind. Ik borduur het geboortekaartje. Nu nog wachten op de naam van de kleine. Ik kreeg gisteren nog bericht dat ze het hartje hoorden kloppen.”

Genieten

“Wat me in leven houd? Dat ik mijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen heb. Ik geniet zo van al mijn kinderen om me heen en het ouder worden. Mijn kinderen zeiden laatst: ‘We willen je nog niet missen hoor mam.’”

Moeilijk

“Mijn zoon is, toen hij 19 was, verongelukt. Het was vier uur ’s ochtends en hij lag nog niet in zijn bed. Toen werd er gebeld en stond er politie aan de deur. Ik dacht meteen ‘och Hans…’ Dat was heel moeilijk en heb ik echt moeten verwerken.”

Geheim

“Of ik ergens bang voor ben? Ik ben nergens bang voor, brom niet en ga nooit tekeer. Niks staat me tegen. Makkelijk is dat. Ik ben heel optimistisch en dat is mijn geheim. Dat heb ik van mijn moeder, zij was een vrolijke vrouw.”

Gezellige boel

“Ik heb, ondanks de oorlogsjaren, een hele fijne jeugd gehad. Mijn moeder maakte veel grapjes en mijn vader was een toneelspeler. Een gezellige boel.” Jopie woont nu in het huis van haar ouders. “Mijn vader is hier gestorven en mijn moeder heeft hier tot haar 95ste gewoond. Dus ik zeg altijd: ik ga door tot mijn 95ste en ik hoop nog langer!”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: