Tekst formaat

Nel van Duren (90): ‘Zo blijf je scherp en train je ook je hersens’

Nel van Duren gaat elke dinsdag naar de winkel van Anja Bout in Driebruggen om samen met anderen te breien en plezier te maken.

Breien kan Nel niet, maar ze dobbelt met ‘haar vriendinnen’. Vanaf het begin komt Nel al wekelijks langs in de winkel van Anja. Ze zag een oproepje in de krant staan. Samen met haar vriendin Aaltje (88) besloot ze om een kijkje te nemen.

Dobbelen

Vroeger spraken Nel en Aaltje vaak af om te dobbelen, maar doordat ze slecht ter been werden, lukte dat de laatste jaren niet meer. De winkel van Anja is vlakbij, dus nu is het weer vaste prik om iedere week gezellig samen te zijn.

Nieuwe contacten

‘Ik ben hier onder leeftijdsgenoten. Ik kan hier op mijn oude dag samen met hen genieten en plezier maken. We gaan ook af en toe eens uit eten met elkaar. Die contacten had ik anders niet gehad. Daar ben ik nu heel blij mee.’

Dagje zee

Naast samen breien en eten, maken ze ook regelmatig uitstapjes. Binnenkort staat er een dagje zee op de planning. Al weet Nel nog niet zeker of ze mee gaat. ‘Ik ben bang dat ik dan veel moet lopen.’

Niemand is de winnaar

De dames aan de tafel hebben zichtbaar veel lol. Het is niet alleen gezellig, het dobbelen zorgt er ook voor om mentaal fit te blijven. ‘Je moet optellen, aftrekken en opletten. Zo blijf je scherp en train je ook je hersens Niemand is de winnaar.’

‘Nel je ziet er nog goed uit’

Ondertussen regent het complimentjes. ‘Nel je ziet er nog goed uit’, klinkt het vanuit de rumoerige ruimte. ‘Zo lang het kan, blijf ik langskomen. Zo weet ik wat er speelt, kan ik mijn geheugen blijven trainen en bovenal veel lol hebben met mijn nieuwe vriendinnen. ‘

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: