Lettergrootte

Nationale Ouderendag: aandacht voor mobiliteitsarmoede onder 75-plussers

7 oktober 2022 — Het Nationaal Ouderenfonds publiceert op Nationale Ouderendag nieuw onderzoek over de relatie tussen mobiliteit en eenzaamheid onder 75-plussers in Nederland.

Met de auto naar een verjaardag, met de trein een dagje erop uit. Met passend vervoer van A naar B kunnen, biedt mensen vrijheid. Maar die mobiliteit is niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. Hoewel voor een grote groep 55-plussers mobiliteit geen enkel probleem lijkt te zijn, de overgrote meerderheid is in het bezit van een auto, lijkt er een verborgen kantelpunt waarneembaar bij de ouderen vanaf 75 jaar. Voor deze groep ouderen wordt verplaatsen moeilijker of minder vanzelfsprekend. Een op de tien kan zich zelf (héél) moeilijk verplaatsen, blijkt uit nieuw onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds verricht door I&O Research.

Bewegingsvrijheid voorkomt eenzaamheid

Ongeveer een op de drie 75-plussers heeft de laatste vijf jaar te maken gehad met een afname in mobiliteit. Dat dit grote gevolgen kan hebben, daar zijn bijna alle senioren het over eens. Negen op de tien 55-plussers in Nederland vindt het (heel) belangrijk om zich vrij te kunnen bewegen om gevoelens van eenzaamheid te voorkomen. Zij houden hierdoor regie over hun eigen leven, blijven meedoen aan de maatschappij en kunnen hun sociale contacten onderhouden. 

Drempels wegnemen

Iemand die niet meer zelfstandig kan reizen verliest vrijheid en regie over het leven en wordt geconfronteerd met een toenemende afhankelijkheid. Circa 151.000 75-plussers kunnen zich (heel) moeilijk verplaatsen in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen door de sterk toenemende vergrijzing. Het Ouderenfonds wil drempels in mobiliteit wegnemen, zodat senioren ook daadwerkelijk op pad gaan. Zo wordt voorkomen dat zij steeds meer geïsoleerd raken en gevoelens van eenzaamheid toenemen. Vandaag op vrijdag 7 oktober, Nationale Ouderendag, publiceert het Ouderenfonds daarom nieuw onderzoek naar de stand van zaken rondom mobiliteit en eenzaamheid onder ouderen en signalen van potentiele mobiliteitsarmoede onder 75-plussers.

  1. Hoe wilt u meedoen?

  2. Ik zoek een activiteit

  3. Voor thuis

  4. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

  5. Wij denken dat dit bij u past

    We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

  6. In de buurt

  7. Wij denken dat dit bij u past

    Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

  8. Wij denken dat dit bij u past

    Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

  9. Wij denken dat dit bij u past

    Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

  10. Wij denken dat dit bij u past

    Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

  11. Wij denken dat dit bij u past

    Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

  12. Ik wil helpen als vrijwilliger

  13. Wij denken dat dit bij u past

    Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

  14. Op een vaste dag (of dagdeel)

  15. Wij denken dat dit bij u past

    Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

  16. Ik zet zelf een activiteit of club op

  17. Wij denken dat dit bij u past

    Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

  18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

    • Met een gift
  19. Met een gift

  20. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

  21. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

  22. Wij denken dat dit bij u past

    Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

  23. Wij denken dat dit bij u past

    U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

  24. Wij denken dat dit bij u past

    Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

  25. Wij denken dat dit bij u past

    Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: