Nationaal Ouderenfonds maatschappelijk partner TOTO KNVB Bekerfinale 2025
Het Nationaal Ouderenfonds is maandag 21 april de maatschappelijk partner van de TOTO KNVB Bekerfinale tussen AZ en Go Ahead Eagles. Het logo van het Nationaal Ouderenfonds is die dag zichtbaar op de wedstrijdshirts van de finalisten. Met de keuze voor het Nationaal Ouderenfonds als maatschappelijk partner van de bekerfinale laat de KNVB zien dat voetbal mensen samenbrengt en de sport van iedereen is, ongeacht leeftijd. Voor het eerst is de maatschappelijke partner dit jaar zichtbaar bij zowel de mannen- als de vrouwenfinale van de TOTO KNVB Beker.
De vergrijzing in Nederland neemt snel toe en het aantal eenzame 65-plussers stijgt naar verwachting van 1,8 miljoen naar 2,2 miljoen in 2030. Juist daarom is het voor ouderen belangrijk om fysiek in beweging te blijven en om sociaal actief te zijn. Het Nationaal Ouderenfonds speelt een cruciale rol in de aanpak tegen eenzaamheid onder ouderen, met initiatieven zoals OldStars. Dit sportaanbod brengt ouderen samen op en naast het veld, stimuleert sociaal contact en helpt eenzaamheid te verminderen.

Walking football
Je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren. Dat zijn de basisprincipes van walking football, een voetbalvorm die het Nationaal Ouderenfonds sinds 2013 uitrolt onder de naam OldStars. Inmiddels bieden meer dan 500 amateurverenigingen deze voetbalvorm aan. Allebei de TOTO KNVB Bekerfinalisten hebben walking football al eerder omarmd.
”Voor ouderen is het erg belangrijk dat ze in beweging blijven”
AZ sloeg in 2019 de handen ineen met de gemeente Alkmaar en de KNVB om de alsmaar groeiende ouderendoelgroep te faciliteren in hun bewegingsbehoeftes met walking football. AZ’s clubicoon Kees Kist, die met AZ’67 drie keer beslag legde op de KNVB Beker, is daarnaast één van de ambassadeurs van walking football. “Als ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds zie ik van dichtbij hoe belangrijk het is dat ouderen blijven bewegen”, zegt Kist. “Niet alleen voor je gezondheid, maar ook om onder de mensen te blijven. Een potje walking football zorgt voor meer dan alleen plezier op het veld – het helpt écht om eenzaamheid voor te zijn.”
Wietse Veenstra verloor in 1965 met Go Ahead de bekerfinale van Feyenoord en heeft tien jaar deel uitgemaakt van het walking football-team van de Deventenaren. “Voor ouderen is het erg belangrijk dat ze in beweging blijven, dat heb ik zelf ervaren”, zegt Veenstra. “Het is goed voor de onderlinge sociale contacten voor en na de wedstrijd en natuurlijk voor de gezondheid. Ik zie dat iedereen zich enorm vermaakt bij de Go Ahead Eagles All Stars, de betrokkenheid vanuit de groep en het enthousiasme is groot. Inmiddels hebben we al ruim 25 leden, die echt onderdeel uitmaken van de club.”

Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds verbindt ouderen met elkaar én met de maatschappij, met als doel dat geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. Dit doen ze onder andere door het organiseren van sociale en sportieve activiteiten (OldStars en Goldensports) en het versterken van sociale netwerken. Van 19 t/m 23 mei organiseert het Ouderenfonds de Nationale Beweegweek, waarin door het hele land activiteiten worden georganiseerd om ouderen in beweging te krijgen én houden. Het hoogtepunt is het Beweegfestival op woensdag 21 mei op de KNVB Campus in Zeist, waar beweging en vitaliteit centraal staan.
Matchis en Hartstichting
De afgelopen twee jaar was er steeds een maatschappelijke partner verbonden aan de TOTO KNVB Bekerfinale. Afgelopen jaar was dat de Hartstichting, het jaar daarvoor was dat Matchis.