Tekst formaat

Na twaalf jaar terug bij haar oude club

Het Ouderenfonds & Menzis | De OldStars-sportvariant is een vinding van Groningse bodem: OldStars Volleyball. Deelneemster Hilda Dijkstra Engels (69), die vroeger jarenlang voor het Oldehoofster Voklubol speelde, keerde ervoor terug naar haar favoriete sport en club.

‘Tot ruim twaalf jaar geleden speelde ik volleybal. Eerst in Groningen bij APSAZ, de vereniging van het ziekenhuis dat nu het UMCG is, want ik ben tot mijn pensioen verpleegkundige geweest. En toen we naar Oldehove verhuisden bij Voklubol. Hartstikke leuk, maar op een gegeven moment viel het team uit elkaar. Elke zaterdag een wedstrijd begon ook op te breken. Ik verruilde de sport voor tennis, maar daar moest ik door een kuitblessure mee stoppen. Tot overmaat van ramp, stootte ik op een slechte dag ook nog mijn teen tegen de beddenpoot. Gebroken. Ik was een heel jaar uit de running, kon zelfs niet meer wandelen. Dus toen het lichamelijk weer kon, popelde ik om weer wat aan beweging te gaan doen. Een oud-teamgenote vroeg me om OldStars Volleyball te proberen. Die persoonlijke benadering werkte; als ik het ergens geadverteerd had zien hangen, was ik waarschijnlijk niet gegaan.’

‘Aanvankelijk was ik sceptisch – het is vast niks voor mij, dacht ik. De eerste keer was ook best wennen, maar de tweede keer ging al stukken beter. We zijn allemaal op leeftijd, de jongste loopt tegen de 60 en de oudste is geloof ik 78. Nu ben ik heel enthousiast. Dat komt ook door de fantastische trainer, Ed Wilschut die deze OldStars-variant bedacht. Hij zorgt voor een goede structuur, neemt de rust en betrekt iedereen. En hij doet een hele goede warming up, belangrijk voor onze spieren. Een paar dingen zijn anders ten opzichte van het gewone volleybal. Het net hangt íetsjes lager en het veld is wat kleiner, we mogen niet bovenhands serveren en het springen is verboden. Ga je in je enthousiasme daarmee in de fout, dan fluit Ed je keihard terug. Ja, dat overkomt me weleens hoor. Een beetje competitie vind ik leuk, ik wil graag winnen, maar niet ten koste van alles. We hebben veel lol samen, het is erg gezellig. En als het door corona even niet kan, dan doe ik de oefeningen van Ed gewoon thuis. Die vijf minuten dat ik aan het aanrecht wacht tot de koffie klaar is, da’s bijvoorbeeld een mooi verloren momentje waarin ik dan zo’n oefeningetje kan doen.’

Johan Annema, teamleider Gezond Meedoen

‘Voor de OldStars-sporten geldt: iedereen kan meedoen, al heb je nog nooit van je leven gesport. Het gaat niet om de prestatie, maar om in beweging te blijven en het plezier met anderen. De bekendste variant is Walking Football. Omdat Groningen een echte volleybal-provincie is én dankzij Ed Wilschuts enthousiasme, is Groningen nu een proeftuin voor de rest van het land met OldStars Volleyball.’

Gijs Rotteveel, directeur bij Menzis

‘Samen met het Nationaal Ouderenfonds bewegen we naar een leefkrachtiger Nederland. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezond leven. Zo zorgen we er met onder andere OldStars Volleyball voor dat de inwoners van Groningen en Drenthe meer kunnen bewegen en in contact komen met elkaar. Het plezier in samen sporten en elkaar ontmoeten staat centraal. Dat zien we iedere keer terug bij de deelnemers!’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: