Tekst formaat

‘Balkon bewegen heeft ouderen er echt doorheen gesleept’

12 mei 2022

Beweegles

Mieke is één van de grondleggers van het balkon bewegen en weet als vakdocent op welke wijze ouderen het beste kunnen bewegen. Twee jaar geleden, door de komst van het coronavirus, begon Mieke met beweeglessen voor bewoners van woonzorgcentra in Amstelveen. “Toen ouderen niet meer naar de les konden komen, zei ik: ‘Nou dan kom ik wel naar jullie!’”

“Dat was zoiets moois. Mensen kwamen spontaan op hun balkon staan en meedoen. Het was zo waardevol en ik denk dat het balkon bewegen de meeste ouderen er echt doorheen gesleept heeft.”

Nationale Balkon Beweegdag

Het beweeginitiatief werd al snel omarmd door het Ouderenfonds en omgedoopt tot Nationale Balkon Beweegdag. En niet zonder succes. Op 20 mei is het alweer de derde editie van Balkon Beweegdag. Mieke is nog even enthousiast als tijdens de allereerste keer. “Het is nu wel weer een andere tijd. De gekkigheid is er wel wat af. Toch merk ik dat er nog genoeg mensen mee willen doen.”

Masterclass

Om deelname te stimuleren, gaf Mieke afgelopen tijd een masterclass balkon bewegen aan diverse sport- en beweegprofessionals. Zo kunnen beweegprofessionals op een verantwoorde, veilige maar vooral leuke manier een balkon beweegactiviteit organiseren. “We willen dat in iedere gemeente minimaal twee woonzorgcentra meedoen. Dat moet lukken toch? Want er zit nog genoeg beweging in de meeste ouderen hoor!”

Touwtje springen

“In Amstelveen werk ik tijdens de Balkon Beweegdag samen met zes basisscholen. De kinderen gaan touwtjespringen op muziek. De ouderen kunnen dan de touwtjes vasthouden. Het maakt niet uit wat je precies organiseert die dag. Zo lang het maar met bewegen te maken heeft, veilig is en iedereen veel plezier beleeft. In eerste instantie op de dag zelf, maar zeker ook daarna. We willen namelijk dat ouderen blijven bewegen en elkaar blijven ontmoeten. Net als het blijven organiseren van Nationale Balkon Beweegdag. Dus ik zeg op naar het eerste lustrum!”

OldStars VitaliteitSpelen

Nationale Balkon Beweegdag is dit jaar onderdeel van de OldStars VitaliteitSpelen: de nationale beweegweek voor ouderen. Tijdens de OldStars VitaliteitSpelen van 16 tot en met 20 mei vraagt het Ouderenfonds aandacht voor de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen, samen met partners Menzis, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VriendenLoterij, VML, Wij BuurtsportCoaches, KNGF, SportVibes en Kenniscentrum Sport & Bewegen.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: