Merijn gaat eenzaamheid tegen door gesprekken met onbekenden te voeren

25 april 2025
Uit het Nationaal Ouderenonderzoek van 2023 kwam het al: zelfs kleine interacties kunnen al een groot verschil maken. Sociaal contact is voor iedereen belangrijk en kan eenzaamheid helpen verminderen. Soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Dat dacht de 32-jarige Merijn Ruis zeven jaar geleden ook. Hij begon toen met gesprekken met onbekende mensen in bijvoorbeeld de trein, of bij de bushalte.

Merijn (rechts) in de trein met een medereiziger Bron: eigen foto

Verhalen delen

Van sommige gesprekken die hij heeft, maakt hij een verhaal die hij vervolgens op zijn LinkedIn account plaatst. Deze verhalen worden gelezen door duizenden mensen. Merijn: “Ze zeggen dat het ze een beetje hoop geeft en geven aan hoe belangrijk ze het vinden om met onbekenden in gesprek te blijven gaan.” Want zo vanzelfsprekend is dat niet meer in deze tijd.

Tegen eenzaamheid

Merijn ziet deze gesprekken als een oplossing voor de toenemende eenzaamheid in de maatschappij. “Dit is voor mij een beetje het tegengif voor polarisatie en voor eenzaamheid. Ik geloof echt dat dit heel veel kan veranderen. Want echt, mensen van wie je denkt dat ze heel anders zijn dan jij, die zijn dan zoveel aardiger en leuker. En dat is echt heel tof om te merken.”

Het gesprek beginnen

Afstappen op een onbekende blijft toch wel spannend. Want hoe doe je dat dan zo uit het niets? Merijn: “In het begin zei ik vaak iets als er dan iets opviel of zo. Bijvoorbeeld een vertraging met de trein, want dan kun je makkelijk een gesprek beginnen. Maar ik vond het wel heel spannend om uit het niets te beginnen.” Nu is het voor Merijn wat makkelijker geworden en vraagt hij aan mensen hoe hun dag beviel “Dat vind ik nog steeds wel spannend hoor. Dat gevoel gaat niet helemaal weg. Alleen, soms zit ik dan naast iemand en denk ik: ‘Ik probeer het maar gewoon’.”

Bron: EenVandaag