Tekst formaat

Jong en oud verbinden op een creatieve manier!

Bij Jongeren Portretteren Ouderen maken kinderen uit het hele land een portret van een oudere. Een vakkundige jury beoordeelt de portretten en zet de winnende school in het zonnetje! KBS De Golfslag uit Swifterbant doet voor de eerste keer mee.

KBS De Golfslag probeert verbinding te leggen tussen jongeren en ouderen. Miranda Verschure, klassenondersteuner, vindt het belangrijk om in de klas aandacht te besteden aan ouderen. ‘Door kinderen en ouderen te laten leren van elkaar, willen we onder andere de eenzaamheid bij ouderen wat opvangen.’

Zwaaien

Door het coronavirus konden de klassen de ouderen niet ontvangen, maar toch vond Miranda hier een oplossing voor. ‘We werken samen met een opvang voor ouderen met dementie. Wij geven ook gymles in dat gebouw. Dan zwaaien de kinderen altijd. Ze weten dus om welke ouderen het gaat. Ik ben langsgegaan om foto’s te maken en aan de hand van die foto’s hebben we portretten gemaakt.’

Kleuterjuf

Bij de ouderen die geportretteerd worden, zit ook een oud-collega. ‘Eerst zouden de ouderen hun verhaal komen vertellen in de klas, maar nu moest de leraar dat zelf doen. Bij de foto’s zat ook een mevrouw die hier vroeger kleuterjuf is geweest. Dat was voor de kinderen heel leuk en hierdoor kreeg het echt een verhaal.’

Oma

Tijdens het uitdelen van de foto’s bleek dat er ook voor een leerling een bekende tussen zat. ‘Er zat een oma bij van een leerling uit de groep. Die zag hij bijna nooit, maar door Jongeren Portretteren Ouderen leerde hij als het ware zijn oma kennen. Dat was heel erg mooi.’

Creativiteit

Niet alleen het verbinden van jongeren en ouderen speelt een rol, ook creativiteit staat centraal volgens Miranda. ‘Sommige kinderen zijn wat slechter in vakken als rekenen en taal. Dit project helpt om hun creativiteit naar boven te laten komen. Het is gewoon heel leuk. Volgend jaar doen we zeker weer mee!’

Jongeren Portretteren Ouderen

In samenwerking met de Riki Stichting heeft de tiende editie van Jongeren Portretteren Ouderen plaatsgevonden. De klas met het mooiste portret van een oudere wint een schoolreis voor de hele klas. Lees meer over Jongeren Portretteren Ouderen.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: