Tekst formaat

Jo (91): ‘Vooral met dagen zoals kerst ben ik zó alleen’

Jo Kemp-Soeterboek was altijd gek op kerst. Ze dineerde uitgebreid met haar man en aan kerstversieringen in huis was er geen gebrek. Nu zit ze met kerst alleen thuis.  

Mijn man overleed. Mijn 4 broers en 3 zussen ook. En vervolgens overleed mijn hondje ook nog eens. Toen had ik niemand meer. Vooral met dagen zoals kerst ben ik zó alleen.’

Mijn thuis

‘Hier ben ik bijna elke dag’, vertelt Jo. Ze bevindt zich in het woonzorgcentrum waar ze vrijwilligerswerk doet. ‘Ik loop hier al rond sinds de oprichting. Ik schenk bijvoorbeeld koffie en ik coördineer de breiclub. Dit is écht mijn thuis.’

Supermarkt

Jo is heel dankbaar voor de contacten die ze heeft. Toch voelt zij zich regelmatig eenzaam. ‘Wanneer ik hier de deur uitloop, heb ik niemand meer. Vooral de weekenden zijn erg eenzaam. Dan is er geen vrijwilligerswerk. Halverwege de zaterdag denk ik dan: ‘hè bah, wat duurt het weekend toch lang’. Soms ga ik dan naar de supermarkt. Niet om boodschappen te doen hoor, maar zodat ik toch nog iemand zie.’

Zonder man geen kerst

Naast weekenden zijn de kerstdagen verschrikkelijk eenzaam voor Jo. ‘De mensen die ik hier ken, hebben naast dit allemaal hun eigen leven. Een echtgenoot, of gezin. Ik voel me verdrietig met kerst. Ik zit helemaal alleen thuis. Het lijkt alsof het geen kerst is. Dan denk ik vaak terug aan vroeger, toen mijn lieve man nog leefde. Ik mis die tijd echt. Zonder mijn man is het geen kerst voor mij.’

Drempel

‘Nu denk ik op de dagen voor kerst, als ik ‘s ochtends wakker word: ‘Het mag wel 1 januari zijn.’ Ik heb geen kinderen, geen man, geen zussen of broers meer. En ook veel vrienden zijn overleden. Je blijft alleen over. Maar de drempel om erover te praten is onvoorstelbaar hoog.’

Kaarsjes branden voor MS

Jo vond een manier om kerst toch een beetje te vieren. In het woonzorgcentrum komen regelmatig mensen met de ziekte MS bij elkaar. Hier helpt Jo uiteraard als vrijwilliger.‘Elk jaar op kerstavond brand ik 25 kaarsjes. Voor elk lid van de MS-vereniging 1. Dan mogen ze allemaal een wens doen. Dat is tegenwoordig mijn manier om kerst te vieren. Omdat ik iets voor een ander kan doen. Ook al zit ik alleen thuis.’

Brief op de deurmant

Jo was dolblij toen zij een brief van het Ouderenfonds op de deurmat vond met een uitnodiging voor het kerstdiner. ‘Ik kijk er echt ontzettend naar uit!”, vertelt Jo. “Ik ga mooi gekleed in mijn speciale kerstkleding. Dat draag ik echt alleen met kerst.’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: