Tekst formaat

Janneke over ouder worden: “Ik probeer dingen met humor te bekijken.”

Janneke Bosschert (83) speelt OldStars hockey én is lid van het Ouderenpanel. “Het zit in mijn aard om altijd dingen te ondernemen en ik voel me geen oudere, maar ik ben het natuurlijk wel. Ik doe altijd vrolijk, maar realiseer me dat ik aan de laatste levensfase ben begonnen.”

“Ik moest erg wennen aan het feit dat mensen zich om mij gaan bekommeren. Ik heb altijd voor mijn kinderen gezorgd, maar de rollen draaien nu om. Nu ben ik het oudje met de stok en hoor ik echt bij die oudere generatie.”

Veel contacten

Op jonge leeftijd verloor Janneke haar man Hans aan een hersenbloeding. Ze bleef achter met twee kleine kinderen. “Dat ik de jongens had, is de aanleiding geweest om door te gaan met leven. Doordat ik niet werkte in die tijd en de kinderen opvoedde had ik veel contacten in de buurt. Ik reed voor de voetbalclub, ging mee naar wedstrijden, zat in de Oudercommissie van de basisschool en reed als vrijwilliger voor ‘Tafeltje Dekje’.”

Paaldansen

Toen een van haar kinderen het huis uit ging om te studeren in Twente, plaatste Janneke een bijzondere advertentie in de Tubantia. “Ik zei dat we op zoek waren naar een kamer in Twente in ruil voor een kamer in Bunnik. Zo kwam mijn eerste huisgenoot hier wonen. Mijn jongste zoon vond het prachtig. Hij had ineens een oudere zus in plaats van een broer.”


Er volgden meer huisgenoten. Waaronder Dionne (19). “Ik was 80 en zat alleen in dat grote huis. Toen belde mijn zoon op een gegeven moment op met de vraag: ‘Jij hebt toch nog wel een kamer over? De dochter van de buren gaat in Utrecht studeren.’ Toen kwam Dionne bij mij in huis. Dat was hartstikke gezellig. Zij deed aan paaldansen en ik aan walking hockey.”

“Ik wil er nog wel even bij blijven”

Na 55 jaar heeft Janneke besloten haar huis te verkopen. “Als je over de 80 bent en je woont nog in een eengezinswoning dan hoor je wel eens: ‘Blijf je daar in je eentje wonen?’”

Nu woont Janneke in een appartementencomplex voor 55-plussers. “Toen ik hier net woonde kreeg ik meteen een telefoontje van de huisarts dat ik bezoek kreeg van de praktijkondersteuner. Die mevrouw zei: ‘Dit is het formulier wat u in kunt vullen dat u niet meer gereanimeerd wil worden. Nou daar zat ik dan met mijn 82 jaar. Ik wil er nog wel even bij blijven, dus ik heb het opgevouwen en in mijn agenda gestopt.”

Leeftijdsgenoten

Het ouder worden brengt voor Janneke veel vragen met zich mee. “Met wie kan ik over ouder worden praten? Met wie kan ik delen waar ik tegenaan loop?” Janneke vraagt bij de gemeente of er een praatgroep is. “Die was er niet, maar we hebben erover gesproken en je gelooft het niet: vanaf september wordt het werkelijkheid en komt er een praatgroep voor leeftijdsgenoten.”

Platina

Het lastige aan ouder worden vindt Janneke dat er steeds meer mensen om haar heen wegvallen. “Een dierbare vriendin is helaas in maart overleden. We waren al langer dan 70 jaar vriendinnen. Een platina vriendschap. Daar heb ik het moeilijk mee. Om het makkelijker te maken, probeer ik dingen met humor te bekijken. Mijn motto is: ‘Hij die de wereld en zichzelf met humor beziet, heeft een sterk wapen tegen verdriet.’”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: