Tekst formaat

Jane(87): “De tablet heeft mijn leven een positieve wending gegeven.”

Jane Meyer krijgt iedere zaterdag bezoek van vrijwilliger Naomi (30) om digitaal vaardiger te worden met Welkom Online. “Van te voren schrijf ik op wat ik wil vragen. Er zijn veel termen die ik niet ken, wat betekent bijvoorbeeld Instagram?”

Uit de tablet komt muziek van Joe Cocker. “Na het eerste bezoek van Naomi was ik al blij dat ik wist hoe je de tablet aan en uit kreeg. Een half jaar later begin ik mijn dag met een muziekje bij het ontbijt. Na Ray Charles, Fats Domino of wat boogiewoogie heb ik genoeg energie om mijn dag te beginnen.”

Kroontjespen

Begin dit jaar ontving Jane een tablet van Allemaal Digitaal. “In gezelschap lieten veel vrienden foto’s en filmpjes zien en ik had nooit iets. Ik moest het altijd nog verbaal doen. Ik ben van de generatie die nog met de kroontjespen en het inktlapje heeft leren schrijven. Toen ik al die termen hoorde, dacht ik dit is mijn wereld niet. Ik werd nieuwsgierig en heb me opgegeven.”

Vertrouwd

“Toen ik de tablet kreeg voelde het al snel vertrouwd. Je hebt zoveel mogelijkheden. Ik maak gebruik van dingen die voor mij een doel hebben. Ik ben bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in tuinen en alles wat groeit en bloeit. Ik maak foto’s van de tuin. Mijn zus van 89 heeft sinds kort ook de eerste stappen in de digitale wereld gezet. Dankzij de tablet kan ik al mijn foto’s met haar delen.”

Biografie

Naast foto’s maken en muziek luisteren, gebruikt Jane de tablet ook voor haar biografie. “Ik ben gaan schrijven over mijn leven. De tablet helpt daarbij. Ik heb bijvoorbeeld contact gehad met het Indisch archief en kan websites bezoeken over het verleden. Ik zit inmiddels in 1850: de tijd van mijn over-over-grootmoeder. Naomi helpt mij met het uittypen van mijn boek.”

Positieve wending

Jane is erg blij met de komst van Naomi. “Naast de praktische lessen komen er ook vele andere onderwerpen aan bod en dat is heel gezellig. Zonder Naomi had ik het niet aangedurfd, maar ik kan het iedereen aanraden. Op deze manier blijf je bezig en voel je je niet geïsoleerd. Al met al heeft de tablet mijn leven een positieve wending gegeven en is het een verrijking in vele opzichten.”

Welkom Online

Welkom Online is ontwikkeld door VodafonaZiggo – met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid. Het lesprogramma wordt ondersteund door het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo, Samsung Nederland en ASML.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: