Tekst formaat

Jan van Lin (66): ‘De bus rijdt weer!’

In Bergen rijdt de PlusBus weer rond. Jan van Lin (66) is vrijwilliger bij de bus en vertelt over de herstart na de lockdown.

‘We vragen onze gasten de handen te desinfecteren, zelfstandig in te stappen en de gordel vast te maken. Na elke rit maakt de chauffeur een schoonmaakronde in de bus.’

Niet stilgezeten

In de afgelopen tijd hebben de vrijwilligers zeker niet stilgezeten. ‘We hebben onze vaste klanten wat presentjes opgestuurd met Moederdag en Pasen. En ook af en toe een telefoontje gepleegd met de deelnemers.’
Na meer dan drie maanden rijdt de bus nu weer. ‘De dankbaarheid die je ondervindt bij de deelnemers is gewoon fantastisch. Zij komen heel weinig de deur uit en kunnen op een heel laagdrempelige manier gebruik maken van de bus.’

Op het lijf geschreven

Bij het plannen van de busritten komt een heleboel kijken. Jan: ‘Ik maak met 3 collega’s de planning voor de ritten, de roosters en zorg voor de communicatie naar de vrijwilligers en deelnemers. Het is elke keer weer een leuke puzzel.’ Jan werkte ruim 35 jaar in de IT. Toen hij met pensioen ging, kreeg hij een baan als vrijwilliger aangeboden bij de Buurtbus. ‘Ze zeiden dat het op mijn lijf geschreven was, dus dat wilde ik wel eens zien.’

Nieuwe wereld

Het leukste aan het vrijwilligerswerk vindt Jan het sociale contact. ‘Als je met pensioen gaat, heb je de kans nieuwe contacten te leggen. Nu ik met een team vrijwilligers aan het werk ben, tref ik ook weer mensen die ik al jaren niet heb gezien. Dat is toch wel een leuke nieuwe wereld geworden.’

De weg weer op

Door het hele land zijn de PlusBussen weer aan het opstarten. De komst van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de bussen een lange tijd stil hebben gestaan. Veel PlusBussen hebben het financieel zwaar te verduren. Helpt u mee om de bussen op de weg te houden?

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: