Tekst formaat

Jan Bansema (65): ‘Muziek is een instrument om contact te krijgen!’

Het project Meesterwerk verbindt culturele creatieve groepsactiviteiten en ouderen aan elkaar. Met Rockin’ Old School van Cultura Ede zorgt muziek voor een nieuw en stevig lokaal netwerk.

Jan Bansema speelt door Rockin’ Old School voor het eerst in een band. “Ik speelde wel eens gitaar bij het kampvuur, maar nooit in een band. Daar komt veel bij kijken, maar je helpt elkaar leren.”

Zolderkamertje

Toen Jan 60 werd, zag hij een advertentie over Rockin’ Old School in Ede. “Ik heb de stoute schoenen aangedaan en daar een gitaar in mijn handen genomen. Al snel kon ik me verbinden aan mensen met dezelfde muzieksmaak. Nu speel ik niet meer op mijn zolderkamertje, maar echt in een band op een podium met een goede geluidsinstallatie. Het voelt alsof je een beetje beroemd wordt.”

Vriendschap

Rockin’ Old School is ontstaan als idee om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. “Het samen zijn en het delen van een hobby leidt tot vriendschap. Ik merk dat als je ouder wordt het soms moeilijker is om sociale contacten aan te gaan. Muziek verbindt je makkelijk aan contacten en zorgt voor acceptatie. Je komt nader tot elkaar en je maakt deel uit van een hechte gemeenschap.”

Podium

Onder begeleiding van een muziekcoach worden de bands van Rockin’ Old School klaar gestoomd voor een concert. “Je werkt aan een gezamenlijk doel. Je begint met wat aanrommelen en uiteindelijk zet je iets neer op een podium. Dat is heel spannend, maar geeft ook voldoening. Je hebt de aandacht van het publiek en je medespelers. Je wordt echt gepamperd!”

“Het dwingt je om te leren”

Naast sociale contacten, optredens en passie is Rockin’ Old School een leerzaam concept. “De muziek activeert en dwingt je om te leren. Als je iedere week bij elkaar komt, is de drempel om thuis je instrument vaker op te pakken kleiner. Door elke keer weer iets te leren, brengt het muziek uit je jeugd terug en maak je kennis met muziek van nu. Het is goed voor de hersenen.”

Meesterwerk

Meesterwerk is een nieuw uniek programma van het Ouderenfonds. Lokale clubs waar ouderen samen aan de slag gaan met creatieve en culturele activiteiten. Deelnemers bedenken en organiseren de activiteiten vaak zelf. Zo ontwikkelt u uw creatieve talent én creëert u tegelijkertijd een nieuw en stevig lokaal netwerk.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: