Tekst formaat

Jan (80): ‘Ik maak geen twintig kerstdagen meer mee’

Voor Jan Vaartjes (80) ziet kerst er dit jaar anders uit dan normaal. “Ik mag niet naar mijn vrouw en waarschijnlijk ook niet naar de kerk. Alles valt weg.” Met de kerstbox van het Ouderenfonds laten we merken dat we hem niet vergeten met kerst.

Jan woont alleen, maar wel in de buurt van zijn vrouw. “Mijn vrouw zit hier in een tehuis vanwege haar dementie. Toen ik er vorige week was, kreeg ik bericht van de zuster dat ik weg moest omdat het tehuis dicht ging. Ik was toen even niet aanspreekbaar.”

Twintig kerstdagen

“Kerst vier ik altijd met de kinderen en kleinkinderen samen. Ik weet nog niet hoe het eruit ziet dit jaar. Als je jong bent heb je nog veel dagen voor je, maar ik maak geen twintig kerstdagen meer mee. Ik vind het jammer dat het nu zo ingewikkeld is.”

Geen contact

Met tranen in zijn ogen vertelt Jan over zijn vrouw die hij nu niet kan bezoeken. “Je bent getrouwd, maar eigenlijk heb je geen contact. Als ik langs kan, heb ik nog een doel, dan doe ik haar nog een plezier. Ik denk er niet te veel over na want dan moet ik huilen. Gelukkig weet ze nog wel wie ik ben. Aan haar gezicht en haar ogen kan ik zien of ze me begrijpt.”

‘De muren komen op me af

“Het lukt moeilijk om contact met mensen te houden. De mensen waar ik altijd heen ging, bel ik. Op een gegeven moment raak je ook uitgepraat aan de telefoon.” Jan zit nu veel thuis en krijgt weinig bezoek. “Mensen van mijn leeftijd gaan nu niet op bezoek. Ik ga ook nergens meer heen. Vrijheid, dat mis ik nou hoor, want de muren komen op me af!”

Een mooie preek

Jan verbindt kerst het liefst aan zijn geloof. “Vroeger ging ik altijd samen met mijn vrouw naar de kerk met kerst. Mijn ideale kerst is in de kerk met een mooie preek.” Jan denkt dat hij dit jaar de kerst thuis door moet brengen. “Ik zet dan een klein kaarsje in het raam en volg op tv een kerkdienst. Het is nou eenmaal zo. Ik vind het hele gebeuren met het coronavirus heel erg. Ik zou dat graag anders willen.”

Wens

Jan heeft een bijzondere wens voor 2021. “Ik zou graag nog een keer naar Turkije willen. Ik ging daar vaak heen, ook toen mijn vrouw niet meer mee kon. Ik heb daar mensen leren kennen en veel leuke avonturen beleefd.” 

Kerstbox

Dit jaar verrast het Ouderenfonds duizenden ouderen met een feestelijke kerstbox. Door samen met plaatselijke vrijwilligers de kerstboxen op een veilige manier te bezorgen realiseert het Ouderenfonds een ontmoeting op afstand en extra aandacht aan eenzame ouderen. Ook Jan heeft een kerstbox ontvangen. “Dat vind ik leuk. Een keer wat anders!”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: