Tekst formaat

Jaap (68): ‘Als je maar mensen in beweging krijgt’

Jaap Bos van OldStars korfbalvereniging Noordenveld in Roden weet wel hoe je een succesvol evenement organiseert. Op 9 mei organiseert hij samen met twee sportcoaches van Welzijn in Noordenveld en drie andere OldStars voor de tweede keer het Beweegfestival Noordenveld, tijdens de Beweegweek (8 t/m 12 mei).

Voor ieder wat wils

De organisatie van het festival is nog in volle gang, maar het programma heeft voor ieder wat wils. Zo verzorgt Olga Commandeur de warming up, zijn er verschillende clinics te volgen en staan Foppe de Haan en Tjalling van den Berg als gastsprekers op het programma. Deze dag wordt passend afgesloten met een derde helft. “Dat is minstens zo belangrijk als het bewegen op zich.”

Zelf ervaren

“Een van de zaken bij het Beweegfestival is om te laten zien wat OldStars korfbal inhoud, op deze dag werken we ook samen met de nabijgelegen OldStars voetbalclub en de OldStars boksclub. Dus welke sport het ook is dat maakt niet uit, als je maar mensen in beweging krijgt. Wat een belangrijk punt is van het Beweegfestival, is dat je de mensen laat zíen wat het is. Je geeft niet alleen een folder zo van: ‘Hier, je kijkt maar wat je er mee doet.’ Maar met het Beweegfestival kan je mensen daadwerkelijk aanspreken, meenemen en vooral laten zien wat het inhoud. Het zelf ervaren, dat is de basis van het succes.’’

Achter de geraniums vandaan

“Soms haal je de mensen letterlijk achter de geraniums vandaan. Het voordeel van OldStars is dat het vrijblijvend is, bij teamsporten wordt er vaak verwacht dat je er altijd bent. Maar bij OldStars hoeft dat niet, zo moeten opa’s en oma’s wel eens oppassen of hebben ze net een kleinkind gekregen. Het is geen verplichting om te komen, al zijn de meeste mensen er wel iedere week hoor.”

Onderdeel van een groter geheel

Niet alleen gezondheid speelt een rol bij samen bewegen maar ook het sociale aspect is een groot onderdeel. “Dat zie je gelukkig ook terug bij de vereniging, de senioren tak wordt langzamerhand een belangrijke tak binnen de sportverenigingen. Veel OldStars worden ook lid van de vereniging zo kunnen ze bijvoorbeeld wedstrijden kijken of deelnemen aan activiteiten. Dat is niet per se zelf sporten maar je bent onderdeel van een grotere vereniging.”

“Eerst een goede organisatie”

Een Beweegfestival staat er natuurlijk niet zomaar, je moet het wel organiseren. “Je moet structuur in het verhaal aanbrengen. Want als je zomaar begint is de kans groot dat het een paar weken later weer afgelopen is, dat schiet niet op.” Om een activiteit als het Beweegfestival te organiseren moet je breed kijken stelt Jaap. “Bij beweging en gezondheid kan je van alles bedenken, er zouden ook mensen iets over voeding kunnen komen vertellen bijvoorbeeld.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: