Tekst formaat

‘Ik was bang om fouten te maken, maar nu niet meer’

Groepsles Welkom Online | Rotterdam Overschie Onze samenleving digitaliseert, maar nog lang niet iedereen vindt zijn of haar weg in de digitale wereld. Tijdens De Derde Helft in Overschie krijgen ouderen de mogelijkheid om wegwijs te worden op het internet.

Nieuw tabblad

Om half twee komen de eerste ouderen al de ‘kantine’ van HWD binnen lopen. Snel worden alle tafels tegen elkaar aangeschoven en wordt de presentatie gestart. Om twee uur begint alweer de derde les van Welkom Online. De laptops en tablets komen al snel tevoorschijn en de deelnemers zitten klaar om te beginnen. De les wordt afgetrapt met een vragenrondje. “Hoe maak je nou een extra tabblad?”

Huisarts op vakantie

Het is een bijzonder gezicht, de opperste concentratie en het getik op de tablets. In deze les staat de gezondheid centraal. Van gezonde tips tot het maken van een afspraak met de dokter op internet, alles komt aan bod. De heer Smit heeft, na wat zoeken, de website van zijn huisarts gevonden. “Mijn huisarts is volgende week op vakantie, nou dan weet ik dat ook weer!”

Bang om fouten te maken

Mevrouw Immerseel heeft jaren intensief voor haar man gezorgd, waardoor zij niet aan internetten toe kwam. Na het overlijden van haar man besloot ze toch een stap te zetten in de digitale wereld. “Ik was altijd bang om fouten te maken, maar dat heb ik nu niet meer. Je bent zo achter gebleven en je wil zo graag proberen om een beetje mee te kunnen doen. Ik hoef niet de hele dag met mijn telefoon of met dat ding te zitten, maar dat ik wel alles zelf kan doen.”

Online shoppen

Mevrouw Hartog vindt shoppen het allerleukste aan het internet. Mevrouw Immerseel ,die naast haar zit, heeft nog nooit wat besteld. “Ik neem wel tachtigduizend pakjes aan van iedereen uit de straat, want ik ben altijd thuis.”

Tot volgende week

Na anderhalf uur intensief over het internet gesurft te hebben, schakelen de deelnemers met een voldaan gevoel de laptops en tablets weer uit. Volgende week is het alweer de laatste les van Welkom Online. “Er mag er van mij nog wel eentje bij!”

Samenwerking

Welkom Online is ontwikkeld door VodafoneZiggo – met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid. Het lesprogramma wordt ondersteund door het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung Nederland.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: