Tekst formaat

Helma (59): ‘Ik zie ouderen opbloeien’

In De Derde Helft worden in de sportkantine allerlei activiteiten en ontmoetingen georganiseerd, voor én door ouderen. Helma Goedings (59) geeft fitnessles aan buurtbewoners van 55+. ‘Ik zie ouderen opbloeien’.

De sportvereniging USV Hercules in Utrecht doet mee aan De Derde Helft. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Helma noemt zichzelf de fitness-coach op de vrijdagmorgen. ‘Oudere mensen krijgen van iedereen te horen dat ze moeten blijven bewegen. Van de fysio, van de dokter. Je wil alleen geen patiënt worden, je wilt dan gewoon fitnessen.’

Hip woord

‘Fitness is een hip woord. Ouderengym klinkt een beetje suf. Als je zestig of zeventig bent, voel je je nog geen oudere, dan wil je nog meedoen. Het moet ‘hip’ zijn, dat je als oudere ook meetelt.’

Geen sportschool meer

‘Elke week doen er 20 á 30 ouderen mee. Ik sta daar echt van te kijken! Hiernaast zit de sportschool, maar daar gaan ze niet naar toe. Ze mogen bij mij doen wat ze zelf willen.’

Lekker met de heupen zwaaien

‘De grens van ouderen is lager, dus moet je daar rekening mee houden. Ik laat ze fijn met de heupen zwaaien. Dat doe ik dan expres heel overdreven voor, met een knipoog! Dat waarderen ze wel, want iedereen doet mee en er wordt ook nog gelachen. Het enthousiasme, daar krijg ik enorm veel energie van.’

Goede formule

‘De Derde Helft vind ik een goede formule. Mensen willen zelfstandig en leuk ouder worden. Dit sluit daar goed bij aan. Ik vraag vaak aan mensen wat ze leuk vinden.’

Nederlands kampioen jeu de boules

Ik sprak een vrouw die altijd heel verlegen is. Zei ze zachtjes – ‘vroeger heb ik veel jeu de boules gedaan’. Bleek zij Nederlands kampioen te zijn geweest! Ze vertelde trots dat ze veel bekers had gewonnen en bloeide helemaal op. Straks spelen we hier ook jeu de boules en raad eens wie voor de groep staat!’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: