Tekst formaat

Game, set en… koffie!

Het Ouderenfonds & Menzis | Oud-tennisser Tom Okker kwam voor de introductie van OldStars Tennis naar Borculo en wist Nel Baïs te verleiden om ook een balletje te slaan. Bijzonder, want Nel had na een ongeluk haar sportdroom opgegeven. Dit initiatief bracht haar lichamelijke verbetering – en meer.

Nel vertelt: ‘Samen met mijn man heb ik jarenlang een kroeg gerund, en een rijschool. Toen we met pensioen gingen, dacht ik: nu heb ik eindelijk tijd om het tennissen weer op te pakken. Maar twee jaar geleden, op vakantie aan het Gardameer, gleed ik uit. Ik kwam zó ongelukkig ten val, dat mijn schouderspieren afscheurden. Dat was het einde van mijn tennisdroom. Ik liep bij de fysiotherapeut en sliep bijna een jaar lang niet vanwege de pijn. Mijn schoondochter vertelde dat Tom Okker naar het dorp kwam om OldStars tennis te introduceren – en of dat niets voor mij was? Ik ging er met lood in mijn schoenen naartoe. Voor mij voelde het als het uur van de waarheid. Bij OldStars tennis speel je voor de lol, met wat aangepaste spelregels en met zachte ballen, die twee keer mogen stuiteren. Het ging goed en nog belangrijker: ik vond het ontzettend leuk. Onze begeleider Loet, een tennisleraar die ook op leeftijd is, motiveert ons en geeft ook een geweldige warming-up. Op onze leeftijd is bewegen en in beweging blijven heel belangrijk.’

‘Na drie maanden merk ik dat ik steeds meer kan en dat ik meer kracht heb. Hiervoor kon ik mijn arm niet boven mijn hoofd krijgen. Serveren en opslaan is nu geen probleem meer en mijn conditie gaat ook vooruit. Als de coronamaatregelen het toelaten, drinken we na de partijtjes met z’n allen koffie. Het sociale aspect is ook belangrijk, tijdens het kletsen komt dan alles op tafel. Het voelt daardoor heel anders dan een fysio-sessie; dit is gewoon gezellig bezig zijn met elkaar. Inmiddels heb ik zoveel voortgang geboekt, dat ik ook weer met harde ballen durf te spelen. Tegen mijn schoondochter en kinderen zal ik op de baan wel het onderspit delven, want die spelen al van jongs af aan, maar ik kijk ernaar uit om binnenkort met mijn kleinkinderen te tennissen. Samen spelen is toch leuker dan op de tribune naar ze kijken. Mees is zeven en Jolie is elf, dus ik hoop zeker op gelijkspel. Maar of ik van mijn kleindochter kan winnen? We gaan het zien.’

Johan Annema, teamleider Gezond Meedoen

‘Voor de OldStars-sporten geldt: iedereen kan meedoen, al heb je nog nooit van je leven gesport. Het gaat niet om de prestatie, maar om in beweging te blijven. Hoe langer je dat doet, des te langer blijf je gezond, doe je mee en blijf je zelfredzaam. Daarom wordt er ook gewerkt aan aspecten en oefeningen die belangrijk zijn om in het dagelijks leven in balans te blijven. En elkaar ontmoeten- dat is een essentieel onderdeel. Sport is niet het doel, maar het middel voor de sociale gezondheid.’

Gijs Rotteveel, directeur bij Menzis

‘Samen met het Nationaal Ouderenfonds bewegen we naar een leefkrachtiger Nederland. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezond leven. Zo zorgen we er met OldStars tennis voor dat de inwoners van de Achterhoek meer kunnen bewegen en in contact komen met elkaar. Het plezier in samen sporten en ontmoeten staat centraal. Dat zien we iedere keer terug bij de deelnemers!’

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: