Tekst formaat

Erkenning ‘Goed Onderbouwd’ voor de interventie OldStars Sport

Goed nieuws! OldStars sport timmert al jaren aan de weg en is bij veel verenigingen niet meer weg te denken. Dit is niet onopgemerkt gebleven waardoor de erkenningscommissie Sport en Bewegen de interventie OldStars Sport heeft erkend op het niveau Goed Onderbouwd.

Wat houd de erkenning in?
De erkenning houd in dat OldStars Sport een interventie is die goed is uitgewerkt, zich in de praktijk heeft bewezen en door professionals is beoordeeld. Verschillende organisaties en professionals willen bewegen stimuleren of sport inzetten om sociaal maatschappelijke doelen te realiseren. De erkenningscommissie Sport en Bewegen geeft de erkenning aan bedrijven die aan de eisen voldoen.

Veelzijdig bewegen
OldStars Sport bestaat uit een structureel, gevarieerd en laagdrempelig trainingsaanbod, onder begeleiding van een trainer, die kennis heeft van het Athletic Skills Model (ASM), een veelzijdig beweegmodel dat inzet op plezier in bewegen. Via een bottom-up aanpak begeleidt het Nationaal Ouderenfonds lokale initiatiefnemers om OldStars Sport op te zetten voor hun sportvereniging. De aanpak is toepasbaar op verschillende sporten. Per spelvorm zijn er aangepaste spelregels voor de doelgroep, zoals een kleiner veld, niet rennen en geen fysiek contact. Er is veel aandacht voor veiligheid. Sociale interactie wordt gestimuleerd voor, tijdens en na de trainingen en door wekelijkse deelname aan beweegaanbod in de buurt, maken de senioren deel uit van het verenigingsleven en bouwen ze een eigen sociaal netwerk op

Aansluiting bij doelgroep
Om OldStars Sport op het niveau ‘goed onderbouwd’ te erkennen is de hulp van het Mulier Instituut ingeschakeld. Zij hebben het Ouderenfonds ondersteund bij de theoretische onderbouwing van OldStars Sport. En met een mooi eindresultaat: de erkenningscommissie vindt dat OldStars Sport goed past bij de omschreven doelgroep en spreekt haar waardering uit over de manier waarop deze wordt betrokken bij het programma. ‘Positief aan de interventie is daarnaast dat dit een multisportaanpak betreft met een uitgebreid pakket aan materialen.’

Dankbaar
Projectleider OldStars Sport Anne Bulsink is natuurlijk enorm blij met deze erkenning: “Dat OldStars Sport nu erkend wordt als Goed Onderbouwd is voor ons een bevestiging én een waardering voor alle vrijwilligers in het land die OldStars uitvoeren bij de verenigingen. De erkenning is ons ook waardevol omdat wij zo ook aan nieuwe partners en nieuwe clubs kunnen uitleggen wat maakt dat onze aanpak zo goed werkt.”

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: