Tekst formaat

De Derde Helft voelt als een uitje

Ans (92) is de oudste deelnemer aan De Derde Helft in Maartensdijk en misschien ook wel de meest fanatieke. Ze speelt het liefst kubb, op het veld. “Het kan me niks schelen dat ik natte voeten krijg, het is heerlijk buiten!”

“Hij was om!” roept Elly (76) tijdens het spelletje vanaf de overkant. “Nee, niet waar, dat deed Ans.” En er volgt gelach. “Winnen is leuk, we doen ons best,” zegt Ans. En de prijs? “Een kop koffie met een koekje,” belooft Hans. “Maar dan wel zelf betalen!”

Schot in de roos

Bij De Derde Helft ontmoeten ouderen elkaar in het clubhuis of de kantine van de sportclub voor allerlei activiteiten. De Derde helft in Maartensdijk is opgezet door het echtpaar Hans (75) en Gerda Nauta (73): “Kubben, dynamic tennis en yoga blijken een schot in de roos. In het dorp zijn wel andere activiteiten en woonzorgcentra waar men elkaar kan ontmoeten, maar de drempel om daar naartoe te gaan als zelfstandig wonende oudere is hoog. Dit voelt meer als een uitje, de meesten kenden dit sportterein nog niet. En kijk om je heen: het is zo’n gezellige boel! Iedereen is zo enthousiast dat ze steeds nieuwe mensen meenemen.”

Sfeer

Antje (79) en Wil (81) hebben er net een potje sjoelen op zitten en hebben, zoals meesta, gewonnen. Waarom ze hier graag komen? “Voor de contacten, de sfeer, het kletsen. We hebben het overal over.” Net als de anderen heeft Wil hier nieuwe mensen leren kennen. “We hebben het naar ons zin. Ik speel graag een bordspelletje en bij mooi weer doe ik ook mee aan kubben.” “Wat is dat?” vraagt Jopie (79), “misschien doe ik de volgende keer ook wel mee!”

Mannen

De Derde Helft is elke dinsdagochtend. Iedere vier weken is er een workshop zoals keramiek schilderen of bloemschikken en eens per maand lunchen ze samen. Jopie: “Als je alleen bent, is in gezelschap eten altijd leuker. Het zijn toch vaak de vrouwen die overblijven. Des te meer mannen er komen, hoe leuker! We kunnen niet alles van Barend verwachten.” Ze doelt op een van de weinige mannen. “Het is maar goed dat ik doof begin te worden,” reageert Barend (79). “Nee hoor, ik vermaak me wel met de dames.”

Altijd door

“Er moet wel veel gebeuren wil ik de Derde Helft overslaan,” vertelt Hans. Er is inmiddels een commissie van vijf vrijwilligers, dus het kan altijd doorgaan. “Daarnaast hebben we veel samenwerkingen, met bijvoorbeeld de Hogeschool Utrecht, de bibliotheek en zzp’ers waar we samen activiteiten mee organiseren.”

Linedancing

Marja (67) is een van de jongste deelnemers. Ze is net een jaar met pensioen. “Je kunt hier even wat anders doen. Ik heb bijvoorbeeld linedancing gedaan, ik lachte me helemaal stuk! Iedereen doet dan zo z’n best.”

Marja kent al veel van de mensen. “Iedereen komt uit het dorp. Er zijn recent een paar oudere dames bij gekomen. Je vraagt niet zo snel of mensen eenzaam zijn. Zelf vind ik het fijn om contact met mensen te maken. Even een praatje, en dan hoor je de verhalen.”

Wat is De Derde Helft?

Tijdens De Derde Helft organiseren sportverenigingen in samenwerking met ouderen activiteiten in hun clubhuis of kantine, zoals dansavondjes, computerles, yoga, jeu de boules en quizmiddagen. Zo biedt het Ouderenfonds de gelegenheid om actief te zijn als vrijwilliger of deelnemer in het verenigingsleven.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: