Tekst formaat

De Derde Helft bij Hercules in Utrecht pioniert met inclusief sporten

Een interview met kartrekker Fons Visser
– door Erik Riemens

25 juli 2022

Dat de gemeente Utrecht 900 jaar bestaat en het project De Derde Helft exact drie jaar draait bij Hercules in Utrecht, kwam zondag 10 juli héél mooi samen. Op die dag vond het eerste Inclusief Sport Festival plaats. Een sportief evenement met als inzet dat iedereen met welke beperking dan ook, moet kunnen sporten. “Het gemeentelijke jubileummotto van ‘weg met de muren’, sprak ons zeer aan”, aldus Fons Visser voorzitter van omivereniging Hercules en kartrekker van De Derde Helft.

Het Inclusief Sport Festival bij Hercules in Utrecht op 10 juli 2022. Foto: Hercules.

Tijdens De Derde Helft organiseren sportverenigingen in samenwerking met ouderen activiteiten in hun clubhuis of kantine, zoals workshops, computerles, beweegactiviteiten en lezingen. Zo wil het Ouderenfonds ouderen in de wijk de gelegenheid geven een actieve plek te veroveren als vrijwilliger en deelnemer in het verenigingsleven.


Verbreding doelgroep

In coronatijd draaide De Derde Helft bij Hercules al proef met een andere doelgroep naast ouderen. Een groepje ex-patiënten van Revalidatiecentrum De Hoogstraat moest door corona stoppen met tennis en badminton. Hercules bood hen aan om te komen sporten bij de club.

Fons vertelt: “We hebben ze ingepast in De Derde Helft en die combinatie bleek heel goed te gaan. Voor die deelnemers is het niet alleen een veilige omgeving om te sporten, ouder worden brengt ook de nodige beperkingen met zich mee. Er zijn dus de nodige overeenkomsten. Ook zette het mij aan het denken. Hebben we vanuit de Derde Helft niet nog meer een maatschappelijke functie?”


Het Inclusief Sport festival

En zo geschiedde. Op 10 juli werd op het complex aan de Voorveldselaan het Inclusief Sport festival gehouden. “Ik heb contact gezocht met Gehandicaptensport Nederland in verband met blindenvoetbal. We hebben de deelnemers een blinddoek omgedaan om het spel zo zelf mee te maken. Dat was een goede ervaring. Ook was de stichting Transfit aanwezig, zij zetten zich in om mensen na een transplantatie te kunnen laten sporten. En de wethouder kwam nog even langs. Het was een hele geslaagde dag, iedereen was erg enthousiast en heel veel deelnemers aan De Derde Helft waren ook aanwezig en hielpen mee als vrijwilliger”, aldus Fons Visser.

Gezien én gewaardeerd

Genoeg animo, veel enthousiasme onder de deelnemers en een subsidie van de gemeente (“die hebben we wel nodig, want het deelnemersgeld van 60 euro per jaar is niet genoeg”). Is er niet meer nodig om De Derde Helft succesvol te maken én te houden? “Ik ben voorzitter van Hercules en daardoor zijn de lijntjes kort. Als ik iets moet regelen, dan weet ik wie ik moet benaderen of als er wat is, dan los ik het op. Dat is wel erg handig. Verder stuur ik elke week een nieuwsflits. Daarnaast doen de vrijwilligers gelukkig ook heel veel zelf. Ik word van alle kanten geholpen. Het fietsgedeelte en het draaien van de bardiensten door een appgroepje worden helemaal geregeld. We hebben ook de gemeentelijke vrijwilligersprijs gekregen. Dat is een teken dat we gezien én gewaardeerd worden. En daar ben ik heel trots op”, besluit Visser.

Wilt u meer weten over De Derde Helft? Als u mee wilt doen met een De Derde Helft initiatief in uw regio, meer wilt weten over het Inclusief Sport festival of als u zelf een De Derde Helft wilt starten, mail dan naar dederdehelft@ouderenfonds.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: