De Derde Helft bij Hercules in Utrecht pioniert met inclusief sporten
Een interview met kartrekker Fons Visser
– door Erik Riemens
25 juli 2022
Dat de gemeente Utrecht 900 jaar bestaat en het project De Derde Helft exact drie jaar draait bij Hercules in Utrecht, kwam zondag 10 juli héél mooi samen. Op die dag vond het eerste Inclusief Sport Festival plaats. Een sportief evenement met als inzet dat iedereen met welke beperking dan ook, moet kunnen sporten. “Het gemeentelijke jubileummotto van ‘weg met de muren’, sprak ons zeer aan”, aldus Fons Visser voorzitter van omivereniging Hercules en kartrekker van De Derde Helft.
Tijdens De Derde Helft organiseren sportverenigingen in samenwerking met ouderen activiteiten in hun clubhuis of kantine, zoals workshops, computerles, beweegactiviteiten en lezingen. Zo wil het Ouderenfonds ouderen in de wijk de gelegenheid geven een actieve plek te veroveren als vrijwilliger en deelnemer in het verenigingsleven.
Verbreding doelgroep
In coronatijd draaide De Derde Helft bij Hercules al proef met een andere doelgroep naast ouderen. Een groepje ex-patiënten van Revalidatiecentrum De Hoogstraat moest door corona stoppen met tennis en badminton. Hercules bood hen aan om te komen sporten bij de club.
Fons vertelt: “We hebben ze ingepast in De Derde Helft en die combinatie bleek heel goed te gaan. Voor die deelnemers is het niet alleen een veilige omgeving om te sporten, ouder worden brengt ook de nodige beperkingen met zich mee. Er zijn dus de nodige overeenkomsten. Ook zette het mij aan het denken. Hebben we vanuit de Derde Helft niet nog meer een maatschappelijke functie?”
Het Inclusief Sport festival
En zo geschiedde. Op 10 juli werd op het complex aan de Voorveldselaan het Inclusief Sport festival gehouden. “Ik heb contact gezocht met Gehandicaptensport Nederland in verband met blindenvoetbal. We hebben de deelnemers een blinddoek omgedaan om het spel zo zelf mee te maken. Dat was een goede ervaring. Ook was de stichting Transfit aanwezig, zij zetten zich in om mensen na een transplantatie te kunnen laten sporten. En de wethouder kwam nog even langs. Het was een hele geslaagde dag, iedereen was erg enthousiast en heel veel deelnemers aan De Derde Helft waren ook aanwezig en hielpen mee als vrijwilliger”, aldus Fons Visser.
Gezien én gewaardeerd
Genoeg animo, veel enthousiasme onder de deelnemers en een subsidie van de gemeente (“die hebben we wel nodig, want het deelnemersgeld van 60 euro per jaar is niet genoeg”). Is er niet meer nodig om De Derde Helft succesvol te maken én te houden? “Ik ben voorzitter van Hercules en daardoor zijn de lijntjes kort. Als ik iets moet regelen, dan weet ik wie ik moet benaderen of als er wat is, dan los ik het op. Dat is wel erg handig. Verder stuur ik elke week een nieuwsflits. Daarnaast doen de vrijwilligers gelukkig ook heel veel zelf. Ik word van alle kanten geholpen. Het fietsgedeelte en het draaien van de bardiensten door een appgroepje worden helemaal geregeld. We hebben ook de gemeentelijke vrijwilligersprijs gekregen. Dat is een teken dat we gezien én gewaardeerd worden. En daar ben ik heel trots op”, besluit Visser.
Wilt u meer weten over De Derde Helft? Als u mee wilt doen met een De Derde Helft initiatief in uw regio, meer wilt weten over het Inclusief Sport festival of als u zelf een De Derde Helft wilt starten, mail dan naar dederdehelft@ouderenfonds.nl.