Tekst formaat

De Derde Helft een frisse ontmoetingsplek voor 55-plussers

Het Nationaal Ouderenfonds introduceerde in 2019 De Derde Helft. Tijdens De Derde Helft organiseren 55-plussers bij clubs of verenigingen overdag activiteiten in hun clubhuis. Hoog tijd om samen met de deelnemers van De Derde Helft te bespreken wat het voor hen betekent!

Er is een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau (StoryConnect). Hierin is er in het bijzonder gekeken naar bevindingen van deelnemers van De Derde Helft. “Er komen sinds jaren verborgen talenten naar boven.” – vrijwilliger van De Derde Helft.

“Eerst verloor ik mijn partner en toen kwam er ook nog een lockdown. Het was dubbelop. Het was moeilijk om weer onder de mensen te komen. Ik dacht ‘even’ kijken bij de fietsgroep van De Derde Helft. Ik dacht nooit geschoten is altijd mis en ik vraag gewoon of ik mee mag fietsen. En dat mocht. Dat heeft me door de moeilijke tijd heen getrokken.” – Deelnemer van De Derde Helft

Sociale contacten en saamhorigheid

Deelnemers vertellen over de aanleiding in hun leven om de stap te maken naar deelname aan De Derde Helft. Dit zijn vooral gebeurtenissen als pensionering en verlies van een partner en/of andere naasten. Maar ook gezondheidsproblemen waardoor verlies aan mogelijkheden optreedt.

Dit beweegt deelnemers om op een nieuwe manier aan sociale contacten te komen en deel te nemen aan activiteiten. In de praktijk zien we overwegend vitale mensen die vanuit grote betrokkenheid en met veel plezier een zinvolle invulling van hun tijd vinden tijdens activiteiten van De Derde Helft. Onder de deelnemers kunnen gedeelde levenservaringen bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid. “Er komen hier allerlei mensen. Het maakt niet veel uit wat je mankeert of wie je bent, want je kunt meedoen.” – Deelnemer van De Derde Helft.

Activiteiten

Sportieve activiteiten vormen een duidelijke rode draag bij De Derde Helft, maar naast het bewegen is het aanbod van activiteiten divers en worden er nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ook dragen deelnemers zelf bij aan de activiteiten. Bijvoorbeeld als lid van de ouderencommissie of computerles van een computerdeskundige. Deze wederkerigheid voor en door elkaar leidt tot onderlinge waardering. De mogelijkheid ‘weer’ van betekenis kunnen zijn voelt voor de deelnemers goed.

Deelnemers treffen elkaar ook wel eens buiten De Derde Helft om. “Uit deze groep ontstaan weer eetgroepjes en er gaan mensen met elkaar fietsen.” Voorzitter van ouderencommissie.

Onze droom

Onze droom is dat er in heel Nederland ouderen actief worden betrokken bij een club en er drempels worden verlaagd om deze steeds groter wordende groep te verwelkomen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw club/vereniging of binnen jouw gemeente? Neem contact met ons op via a.bulsink@ouderenfonds.nl.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: