De Derde Helft een frisse ontmoetingsplek voor 55-plussers
Het Nationaal Ouderenfonds introduceerde in 2019 De Derde Helft. Tijdens De Derde Helft organiseren 55-plussers bij clubs of verenigingen overdag activiteiten in hun clubhuis. Hoog tijd om samen met de deelnemers van De Derde Helft te bespreken wat het voor hen betekent!
Er is een onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau (StoryConnect). Hierin is er in het bijzonder gekeken naar bevindingen van deelnemers van De Derde Helft. “Er komen sinds jaren verborgen talenten naar boven.” – vrijwilliger van De Derde Helft.
“Eerst verloor ik mijn partner en toen kwam er ook nog een lockdown. Het was dubbelop. Het was moeilijk om weer onder de mensen te komen. Ik dacht ‘even’ kijken bij de fietsgroep van De Derde Helft. Ik dacht nooit geschoten is altijd mis en ik vraag gewoon of ik mee mag fietsen. En dat mocht. Dat heeft me door de moeilijke tijd heen getrokken.” – Deelnemer van De Derde Helft
Sociale contacten en saamhorigheid
Deelnemers vertellen over de aanleiding in hun leven om de stap te maken naar deelname aan De Derde Helft. Dit zijn vooral gebeurtenissen als pensionering en verlies van een partner en/of andere naasten. Maar ook gezondheidsproblemen waardoor verlies aan mogelijkheden optreedt.
Dit beweegt deelnemers om op een nieuwe manier aan sociale contacten te komen en deel te nemen aan activiteiten. In de praktijk zien we overwegend vitale mensen die vanuit grote betrokkenheid en met veel plezier een zinvolle invulling van hun tijd vinden tijdens activiteiten van De Derde Helft. Onder de deelnemers kunnen gedeelde levenservaringen bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid. “Er komen hier allerlei mensen. Het maakt niet veel uit wat je mankeert of wie je bent, want je kunt meedoen.” – Deelnemer van De Derde Helft.
Activiteiten
Sportieve activiteiten vormen een duidelijke rode draag bij De Derde Helft, maar naast het bewegen is het aanbod van activiteiten divers en worden er nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ook dragen deelnemers zelf bij aan de activiteiten. Bijvoorbeeld als lid van de ouderencommissie of computerles van een computerdeskundige. Deze wederkerigheid voor en door elkaar leidt tot onderlinge waardering. De mogelijkheid ‘weer’ van betekenis kunnen zijn voelt voor de deelnemers goed.
Deelnemers treffen elkaar ook wel eens buiten De Derde Helft om. “Uit deze groep ontstaan weer eetgroepjes en er gaan mensen met elkaar fietsen.” Voorzitter van ouderencommissie.
Onze droom
Onze droom is dat er in heel Nederland ouderen actief worden betrokken bij een club en er drempels worden verlaagd om deze steeds groter wordende groep te verwelkomen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw club/vereniging of binnen jouw gemeente? Neem contact met ons op via a.bulsink@ouderenfonds.nl.