Tekst formaat

De Derde Helft brengt drie generaties bij elkaar

De Derde Helft van het Nationaal Ouderenfonds maakt gebruik van de kracht van de vereniging. De sportkantine fungeert als ontmoetingsplaats voor ouderen.

Zo kan het zomaar zo zijn dat drie verschillende generaties weer met een eigen doel naar de vereniging gaan. De jongste om te voetballen, de middelste om een presentatie te geven en achter de bar te staan, en de oudste om te ‘bridgen’ en deel te nemen aan andere De Derde Helft activiteiten. Het overkwam Isabella (86), hoogleraar Leon Kenemans en Wouter (21).

Alle wedstrijden

Mevrouw Boselie (86) begint te vertellen. ‘Eigenlijk hield ik vroeger helemaal niet van voetbal. Ik had er helemaal niks mee. Mijn man was er gek van, een echte fanaat. Misschien dat ik er daarom wel een hekel aan had. Dat veranderde allemaal toen mijn kleinzoon op voetbal ging. Toen ben ik bij alle wedstrijden gaan kijken. Waar hij ook speelde. Heel leuk is het dat ik nu een andere reden heb om naar de vereniging te gaan.’

Het brengt iets extra’s

‘De Derde Helft brengt mij in beweging. Het brengt mij bij de vereniging. En het brengt mij iets extra’s. Lezingen bijwonen en bridgen doe ik namelijk heel graag. Ook al zit ik zelf in de vierde helft van mijn leven, ik vind De Derde Helft een heel mooi initiatief. Het is natuurlijk wel bijzonder als je in de kantine met leeftijdsgenoten naar een lezing van je eigen zoon luistert.’

Speciale lezing

En die lezing, was niet zomaar een lezing over koetjes en kalfjes. De lezing ging over de effecten van drugs op het menselijk lichaam. Met de zoon van mevrouw Boselie, Leon Kenemans, als spreker. Leon is hoogleraar psychofarmacologie in Utrecht en al lang verbonden aan USV Hercules. Hij spreekt voor volle zalen, op conferenties, in collegezalen, maar dus ook in de sportkantine.

Psychofarmacologie

‘De scheids was weer waardeloos’, ‘ik ben kapot’, ‘die bal was nooit in’, en dan, ‘laten we het vandaag hebben over psychofarmacologie’. Het is een onderwerp wat niet elke dag in de sportkantine wordt behandeld. De ouderen luisteren geboeid. Het brengt hun iets extra’s. Je bent nooit te oud om te leren, cliché, maar oh zo waar.

Wie schenkt de koffie?

Allemaal met een kopje koffie in de hand, aandachtig luisterend. En wie schonk dat kopje koffie in..? Juist, de jongste generatie van de drie. Wouter Kenemans, spelend in het eerste van USV Hercules, en daarnaast barmedewerker bij de club. Zo kwamen drie generaties bij elkaar. Op één ontmoetingsplek. Een ontmoetingsplek voor ouderen die ‘iets extra’s’ komen halen bij de vereniging. Elkaar ontmoeten en op gaan in alle mooie aspecten van de vereniging. In verbondenheid met elkaar, en in verbondenheid met andere generaties.

Een eigen doel

Je zou zeggen dat iemand die in het eerste voetbalt, iemand die een presentatie over drugs geeft, en iemand die deelneemt aan bridge niet naar dezelfde plek gaan. Toch is het zo. Door project De Derde Helft komen generaties samen bij de vereniging. Samen, met allemaal een eigen doel. Samen, met tegelijkertijd een gemeenschappelijk doen. Samen, om te delen en te ontmoeten. Samen, met elkaar en door elkaar.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: