Tekst formaat

Dag van de mantelzorg

Blog
10-11-2023
Leestijd: ongeveer 2 min

Vandaag, 10 november, is het de dag van de mantelzorg. Wij willen op deze dag graag onze waardering uitspreken naar alle mensen die voor een vriend, buur of familielid zorgen. Dus ken jij een mantelzorger? Stuur diegene vandaag een berichtje, kaartje of bloemetje! Want hoewel mantelzorgers het vaak vanzelfsprekend vinden, is dat het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. 

Petitie
Op deze dag is er naast aandacht voor de mantelzorg, ook een oproep. Deze oproep luidt: #stop de regelkolder! Deze campagne met petitie is in de wereld geroepen, omdat naast de vaak zware taak van het zijn van een mantelzorger, mantelzorgers ook te maken krijgen met bergen papierwerk waar ze vaak niet uitkomen. De oproep is dus om dit makkelijker en toegankelijker te maken. Stoppen met de administratieve rompslomp dus.

Zorgen voor een ander
Vijf miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger. Dat is een heel groot aantal, maar wat is nou precies een mantelzorger? Je bent een mantelzorger wanneer je voor iemand zorgt in je sociale kring, zoals een familielid, vriend of buur. Taken kunnen inhouden verzorging, het schoonmaken van het huis, koken, geestelijke steun bieden, of zelfs verpleegkundige handelingen, zoals het geven van een dagelijkse insuline injectie bij diabetespatiënten.

Mantelzorgmakelaar
Mantelzorgers kunnen ook hulp krijgen van een mantelzorgmakelaar, deze ondersteunen de mantelzorgers op het gebied van zorg, wonen, welzijn, arbeid en financiën. Dit zijn kenners die het hele plaatje bekijken en de rompslomp en alles wat daarbij komt kijken kennen. Dit kan veel lucht bieden, zeker aan mensen die nieuw zijn als mantelzorger wanneer er sowieso veel op je af komt.

Meldpunt mantelzorgers
Naast de petitie tekenen of het inschakelen van een mantelzorgmakelaar, is er nu ook een meldpunt voor mantelzorgers. Dit meldpunt is tot stand gekomen om meer inzicht te bieden aan de knelpunten in de mantelzorg en dingen waar mantelzorgers dagelijks tegenaan lopen.

Er is dus aan verschillende kanten hulp mogelijk, want het zijn van mantelzorger is vaak langdurig en zwaar. Vandaag spreken we daarom extra waardering uit. Dus aan alle mantelzorgers, bedankt!

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: