Tekst formaat

Bloemen is klaar voor kerst: ‘Ik voel me weer fit, dat is zo fijn!’

Cabaretière Karin Bloemen staat tijdens de kerstdagen het liefst op het podium. “Het is zo heerlijk om juist met kerst mensen bij elkaar te brengen en in een volle zaal samen te zingen.” Ze draait haar hand niet om voor een drie-uur durend theaterprogramma. Dat is wel eens anders geweest.

Bloemen (61), getrouwd, moeder van twee dochters en een pleegzoon, is sinds kort ook oma van een kleindochter. Of ze zich nu oud voelt? “Nee!”, antwoordt ze resoluut. “Wel volwassen. Ik heb me heel lang echt jong gevoeld. Toen ik 35 was, voelde ik me nog echt een jonge vrouw. Dat heb ik nu niet meer.”

Momenten van puur geluk

Drie jaar geleden besloot Bloemen na een operatie aan beide knieën flink af te gaan vallen. “Die operaties waren voor mij een wake-up call. Ik sjokte altijd overal achteraan, dat wilde ik niet meer. Mijn kleinkind was net geboren en ik wilde beslist achter haar aan kunnen rennen zodra zij wat ouder zou zijn. Ik verloor 25 kilo en ben nu enorm fit, dat is zo fijn. Voor mijn gevoel heb ik voor twintig jaar aan levensvreugde erbij gekregen, en ik kan weer volledig op mijn lichaam vertrouwen. Als ik een wandeling maak, of een berg opklim, ervaar ik dat als momenten van puur geluk. Ook kan ik weer vol energie op het podium staan. Mijn ervaringen deel ik op social media, ik hoop daarmee ook anderen te inspireren om gezond te leven. Want ja, ik voel me dan niet oud, ik realiseer met wel dat ik ouder word. Ik vind dat je de verantwoordelijkheid hebt om dat zo gezond mogelijk te doen.”

Dankbaar

Bloemen vertelt dat ze door corona meer dan anders met vrienden en familie in gesprek raakte over ouder zijn, of kwetsbaar, en over de vraag hoe je het zou vinden als je nu zou overlijden. Het deed haar beseffen dat ze dan heel dankbaar zou zijn. “Ik heb dan een heel rijk leven gehad en hele mooie dingen mogen doen. Natuurlijk hoop ik oud te worden, maar kostte wat het kost vasthouden aan het leven past niet bij mij. Het mooie van ouder worden is dat je dingen veel meer kunt loslaten. Vroeger was ik heel erg bezig met mijn ambities, met carrière maken, jezelf bewijzen, gelukkig zijn. Ik dacht dat ik alles kon plannen, maar al ouder wordend, ontdek je dat het leven je overkomt. John Lennon zei ooit: ‘Life is what happens when you’re busy making other plans.’ (vert: ‘Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent andere plannen te maken.’). Je hebt het niet altijd in de hand.”

(…)

Verder lezen? Lees het hele interview met Karin Bloemen in de speciale kerst-editie van Goud.
 

Glamourvest

Naast cabaret, theater en muziek heeft Bloemen nog een grote passie: haken. Speciaal voor lezers van Goud en voor de breiclubs, haakte Karin een speciale kerstvariant van een glamourvest uit haar boek Haken à la Bloemen.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: