Tekst formaat

Amy (27): ‘Een bewoner heeft op alle 230 pingpongballen een smiley getekend’

Er bestond geen twijfel dat beweegagoog Amy (27) iets zou doen tijdens de Nationale Beweegweek voor ouderen; ze kreeg meteen een idee toen het Ouderenfonds opriep om deze Beweegweek op beweegvisite te gaan. Ze stelde 230 beweegdoosjes samen om de beweegvisite nog laagdrempeliger te maken, zodat iedereen mee kan doen. 

Bewegen voor de zelfredzaamheid

Amy werkt als beewegagoog in woonzorgcentrum Sint Jozefoord. Ze is dus dagelijks bezig om ouderen in beweging te krijgen en te houden, zowel in groepjes als individueel. “Bewegen is belangrijk, niet alleen voor vitaliteit, maar ook voor zelfredzaamheid. Wanneer mensen hier komen en niks gaan zitten doen, gaan ze sneller achteruit dan wanneer ze wat actiefs doen. Daarnaast is natuurlijk ook het sociale stukje van onder de mensen zijn belangrijk.”

Volle bak

Amy bedacht beweegdoosjes voor de beweegvisite: wanneer je het doosje opent, vind je als eerste een flyer. Op die flyer staan vier foto’s met daaronder een QR-code. Wanneer je die scant, krijg je de filmpjes van de oefening te zien die bij de foto hoort. Maar ook zonder het scannen van de QR-code is het mogelijk de oefening te doen, omdat de foto ook uitbeeldt wat de oefening is. De rest van het doosje bestaat uit een tennisbal, pingpongbal, stuiterbal, een ballon, een stuk touw en 5 krantenpagina’s. “Op de pingpongballen staat een lachende smiley. Die heeft een bewoner op alle 230 pingpongballen getekend.” Het stuk touw en de krantenpagina’s zijn bedoeld om een soort volleybalnet van te maken, om daar vervolgens met de ballon overheen te spelen. 

Directe beweging

De materialen in het doosje zijn zo gekozen, omdat ze zorgen voor directe bewegingen, zoals een pingpongbal die gaat rollen wanneer je die op een tafel neerlegt. Of de ballon, die ook niet makkelijk stilligt, “Mensen gaan toch als een soort van reflex daar naartoe reiken. Vandaar ook de keuze voor die materialen.” 

Eenvoud

“Als ik een tip zou geven om in beweging te blijven, is het vooral de kunst om het zo laagdrempelig en simpel mogelijk te houden. Niet te veel afleidingen en vooral rekenen op de kracht van eenvoud. Er is nu zo veel mogelijk technologisch gezien en dat is heel mooi, maar ik ben toch fan van een simpele baloefening. Zo’n bal maakt een oefening ook al leuk en je hebt ook nog eens persoonlijk contact op die manier.”

8 mei worden de doosjes uitgedeeld in het Sint Jozefoord, zodat iedereen in de Beweegweek mee kan doen met de beweegvisite.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: