Tekst formaat

150e PlusBus is een feit: “Met de tweede PlusBus in Amersfoort kunnen wij twee keer zoveel ouderen blij maken!”

11 juni 2024

Afgelopen donderdag was de lancering van de 150ᵉ PlusBus in Nederland! Deze bus komt in Amersfoort te rijden. Dit is nu de tweede PlusBus die in Amersfoort rondrijdt. Tycho (73), Edo (75) en Wim (74) zijn al jarenlang met veel plezier chauffeur van de PlusBus en zijn erg blij met de tweede bus. “Nu kunnen wij twee keer zoveel leuke uitstapjes aanbieden en twee keer zoveel ouderen blij maken!”  

Tycho (links), Edo (midden) & Wim (rechts)

Tycho (links), Edo (midden) & Wim (rechts)

Wim is al 10 jaar vrijwilliger voor de PlusBus, Tycho 9 jaar en Edo 3 jaar. Dagelijks worden er allerlei uitstapjes georganiseerd voor ouderen in Amersfoort. Samen met een hoop andere vrijwilligers, begeleiden Wim, Tycho en Edo deze uitstapjes wekelijks als ervaren chauffeur van de PlusBus. Zij maken met de bus diverse uitstapjes door het hele land, van de Biesbosch tot aan het strand en van een concert tot aan een museum. “Wij komen zelf ook op plekken waar wij nog nooit zijn geweest.”

De leukste mensen

“Het leukste aan het vrijwilligerswerk voor de PlusBus is dat mensen helemaal opleven van een dagje meegaan met de bus. En het zijn hele leuke mensen die met ons meegaan. Het zijn mensen die echt nog wat willen ondernemen, ondanks hun leeftijd. En het is ontzettend leuk om met zo’n enorme hoeveelheid levenservaring achter je rond te rijden. Ik ben ervan overtuigd dat alle mensen die meegaan met de PlusBus, de leukste mensen zijn!”, zegt Tycho enthousiast.

Een laatste wens

Ook Edo vindt de omgang met de ouderen het mooiste van zijn vrijwilligerswerk. “Wij kunnen met de PlusBus echt wensen van de mensen laten uitkomen. Ik hoor wel eens: ‘Dit is de laatste keer dat ik ze zee ga zien’. Dat is dan een soort ‘laatste wens’. Wij werken met een kwetsbare groep mensen, die daardoor ook heel dankbaar zijn voor alle dingen die zij nog kunnen meemaken dankzij de PlusBus. En daar doe je het voor!”.

“De mensen hebben zelf ook invloed op waar wij wekelijks weer naartoe gaan met de PlusBus. De mensen kunnen aangeven waar zij graag nog een keer naartoe zouden willen gaan en dan voegen wij die bestemming soms toe aan ons programmaboekje. En ook tijdens het rijden maken wij wel eens een omweg, om nog even langs een bestemming te rijden waar iemand graag nog een keer naartoe wil”, zegt Edo. Tycho vult aan: “Is iemand in een bepaalde straat geboren en is hij/zij daar al heel lang niet meer geweest? Dan gaan we daar toch even langs!” Wim kan dit beamen: ”Precies! En heeft iemand zin in een ijsje bij zijn/haar favoriete snackbar van vroeger en zijn we in de buurt? Geen probleem, dan maken we een ommetje!”.

Vriendschappen

Wim: “Er ontstaan ook vriendschappen door de PlusBus. Er zijn een aantal mensen die nu, ook buiten de PlusBus om, nieuwe sociale contacten hebben. Of mensen spreken met elkaar af om met dezelfde ritjes mee te gaan en zo worden er vriendschappen onderhouden tijdens de uitstapjes met de PlusBus.”.

Leuk, leuker, leukst…?

Tycho: “Wat de leukste herinnering is aan een uitstapje met de PlusBus? Die heb ik niet. Elke dag met de PlusBus is voor mij leuk, of hij is nóg veel leuker! Maar de leukste herinnering kan ik echt niet kiezen.”

Feestje

“Ik vind de mensen die meegaan ook nóóit lastig! De mensen hebben een heel lang leven achter de rug en de enige die is ingehuurd om heel aardig en vriendelijk te zijn, dat ben ik”, zegt Tycho. Edo is het hiermee eens: “Inderdaad, we maken er gewoon altijd weer een feestje van! En dat lukt eigenlijk atijd.”.

Grote belangstelling

De belangstelling voor de PlusBus is groot. “Er komen steeds weer nieuwe mensen bij. Vorige maand ging ik naar Urk en toen had ik wel vier bussen kunnen vullen, i.p.v. één. Zoveel belangstelling is er om mee te gaan. Nu kunnen we gelukkig twee bussen gaan vullen!”, zegt Wim. Tycho vult aan: “Ik rij nu gemiddeld één keer per week in de PlusBus. Ik hoop dat dat iets meer wordt nu de nieuwe bus erbij is gekomen, want ik vind het gewoon echt heel erg leuk om te doen!”.

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: