Tekst formaat

Aquarel schilderen - wintereditie

Buiten is het koud, binnen lekker warm: de ideale tijd om de schilderkwasten er weer gezellig bij te pakken. Bekijk de video om te ontdekken hoe je een leuke aquarel op papier krijgt en ga zelf aan de slag! Ook vind je hier een aantal nieuwe winterse schetsen die je kunt gebruiken om na te tekenen, maar ook om in te kleuren of af te maken. Heel veel plezier met schilderen.

Handige tips (voor beginners en gevorderden)

Tip 1
Leuk om te proberen: een van de tekeningen aanvullen met een achtergrondkleur of door er zelf iets bij te tekenen.

 

Tip 2
Breng in de tekening accenten aan. Hoe? Door de eerste laag van de tekening te schilderen met goed verdunde aquarelverf, waardoor de kleuren transparant blijven. Laat de tekening vervolgens drogen.

Als de tekening droog is, gebruik je aquarelverf voor een tweede laag, maar leng het dit keer met minder water aan. Hierdoor verschijnt er een diepere versie van de kleur op de kwast en kun je met deze accentkleur bepaalde elementen in de tekening naar voren laten springen. Doe dit dus slechts op enkele plekken in de tekening.

 

Tip 3
Oefen met warme en koude contrastkleuren. Juist in deze winterse tekeningen kan dit goed werken. Het warm-koud contrast wordt gecreëerd door een samenspel van warme kleuren (geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars) en koude kleuren (paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen).

Wist je dat de warmte van een kleur in een schilderij door het warm-koud contrast wordt versterkt door er een koelere kleur naast te zetten? De warme kleuren hebben een werking alsof ze naar voren komen, de koudere kleuren meer naar achteren. Speel bij het inkleuren van de tekening met deze techniek.

 

Aan de slag
Vond je de tutorial leuk en wil je ook aan de slag met aquarellen? Download hier het stappenplan en drie voorbeeldschetsen. Schilder ze!

 1. Hoe wilt u meedoen?

 2. Ik zoek een activiteit

 3. Voor thuis

 4. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online is een laagdrempelig lesprogramma voor als u een eerste stap online wilt zetten. U kunt ook kiezen voor begeleiding door een vrijwilliger of een groepsles.

 5. Wij denken dat dit bij u past

  We vragen regelmatig 55-plussers naar hun mening over actuele thema’s. Wilt u bijdragen aan een juist beeld van ouderen? Geef dan uw mening in het Ouderenpanel!

 6. In de buurt

 7. Wij denken dat dit bij u past

  Met een breiclub van Samen Breien kiest u voor ontmoeting, creativiteit en gezelligheid.

 8. Wij denken dat dit bij u past

  Blijf met OldStars samen sporten en bewegen met onze spelvormen voor 55+.

 9. Wij denken dat dit bij u past

  Bij De Derde Helft blijft u sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in uw buurt.

 10. Wij denken dat dit bij u past

  Welkom Online groepslessen vormen een laagdrempelig lesprogramma voor iedereen die de eerste stappen online wil zetten.

 11. Wij denken dat dit bij u past

  Alleen op pad gaan is niet altijd makkelijk. Of gezellig. En daarom heeft het Ouderenfonds iets leuks! Met onze speciale uitjes en evenementen bieden we voor ieder wat wils. Op zo’n dag is er alle gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, samen herinneringen te maken en misschien zelfs wel nieuwe vriendschappen te sluiten.

 12. Ik wil helpen als vrijwilliger

 13. Wij denken dat dit bij u past

  Niks is zo fijn als een dagje erop uit gaan. Ook als je oud bent! Het Nationaal Ouderenfonds organiseert uitjes om ouderen de mogelijkheid te bieden om op stap te gaan. Zo’n dagje weg is voor een oudere erg waardevol. Jij kunt hieraan bijdragen! Ga je mee als begeleider?

 14. Op een vaste dag (of dagdeel)

 15. Wij denken dat dit bij u past

  Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen ouderen samen met jou oefenen om digitale basisvaardigheden eigen te maken. Met jou hulp zal er een (online) wereld voor hen opengaan!

 16. Ik zet zelf een activiteit of club op

 17. Wij denken dat dit bij u past

  Met speciale spelvormen voor ouderen maken we bewegen en actief blijven mogelijk voor alle ouderen. Wil je een OldStars team starten of je club aansluiten? Dat kan!

 18. Ik wil het Ouderenfonds steunen

  • Met een gift
 19. Met een gift

 20. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig een eenmalige gift doen via iDEAL.

 21. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig je gift laten afschrijven met een machtiging.

 22. Wij denken dat dit bij u past

  Je kan eenvoudig en snel een gift doen via Tikkie.

 23. Wij denken dat dit bij u past

  U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. U ontvangt dan van de Belastingdienst jaarlijks tot 43% van uw gift terug.

 24. Wij denken dat dit bij u past

  Steeds meer mensen nemen een goed doel op in hun testament. Onze droom is dat geen enkele oudere zich ongewild eenzaam voelt. Met het Nationaal Ouderenfonds in uw testament draagt u hieraan bij, ook als u er zelf niet meer bent.

 25. Wij denken dat dit bij u past

  Wilt u op persoonlijke wijze het werk van het Ouderenfonds structureel ondersteunen? Dat kan met een Fonds op Naam. Dit is een schenking aan een goed doel met een gerichte opdracht.

Ontvang de nieuwsbrief

Ja, ik geef eenmalig via iDEAL

Ja, ik geef via machtiging

Ja, ik geef eenmalig via Tikkie

Scan de volgende QR code met je smartphone

Ja, ik schenk met belastingvoordeel

U kunt schenken met belastingvoordeel. Als u minimaal vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, mag u de volledige schenking elk jaar als aftrekpost opvoeren bij uw belastingaangifte. Vul het formulier in om te schenken met belastingvoordeel: