Aquarel schilderen - wintereditie
Buiten is het koud, binnen lekker warm: de ideale tijd om de schilderkwasten er weer gezellig bij te pakken. Bekijk de video om te ontdekken hoe je een leuke aquarel op papier krijgt en ga zelf aan de slag! Ook vind je hier een aantal nieuwe winterse schetsen die je kunt gebruiken om na te tekenen, maar ook om in te kleuren of af te maken. Heel veel plezier met schilderen.
Handige tips (voor beginners en gevorderden)
Tip 1
Leuk om te proberen: een van de tekeningen aanvullen met een achtergrondkleur of door er zelf iets bij te tekenen.
Tip 2
Breng in de tekening accenten aan. Hoe? Door de eerste laag van de tekening te schilderen met goed verdunde aquarelverf, waardoor de kleuren transparant blijven. Laat de tekening vervolgens drogen.
Als de tekening droog is, gebruik je aquarelverf voor een tweede laag, maar leng het dit keer met minder water aan. Hierdoor verschijnt er een diepere versie van de kleur op de kwast en kun je met deze accentkleur bepaalde elementen in de tekening naar voren laten springen. Doe dit dus slechts op enkele plekken in de tekening.
Tip 3
Oefen met warme en koude contrastkleuren. Juist in deze winterse tekeningen kan dit goed werken. Het warm-koud contrast wordt gecreëerd door een samenspel van warme kleuren (geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars) en koude kleuren (paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen).
Wist je dat de warmte van een kleur in een schilderij door het warm-koud contrast wordt versterkt door er een koelere kleur naast te zetten? De warme kleuren hebben een werking alsof ze naar voren komen, de koudere kleuren meer naar achteren. Speel bij het inkleuren van de tekening met deze techniek.
Aan de slag
Vond je de tutorial leuk en wil je ook aan de slag met aquarellen? Download hier het stappenplan en drie voorbeeldschetsen. Schilder ze!